Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Ενισχύουν την επιχειρηματολογία της... «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»

Δηλώσεις του Ολλανδού Επιτρόπου για τη διεύρυνση σχετικά με το όνομα

Μετά την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη συνταγματική της ονομασία, η Ουάσιγκτον φροντίζει να «ενισχύσει» και την επιχειρηματολογία την οποία χρησιμοποιούν τα Σκόπια, προκειμένου να δημιουργήσουν την ιστορία τους ως νέο κράτος.

Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η ΠΓΔΜ, όχι μόνο αναφέρεται σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά εμφανίζεται και σαν κληρονόμος της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε χτες ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΦΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας για την ανιστόρητη και πολιτικά επικίνδυνη, σύμφωνα με την άποψη της Αθήνας, αμερικανική προσέγγιση. Το ελληνικό διάβημα υποβλήθηκε πριν μερικές βδομάδες, όταν η Αθήνα διαπίστωσε ότι οι προαναφερόμενες απόψεις για την ιστορία της ΠΓΔΜ κυκλοφόρησαν σε ενημερωτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπος Ολι Ρεν, δήλωσε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι κυρίως διμερές θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα εξετάσουν σοβαρά τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από την επίλυση του προβλήματος.

«Η λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και ταυτόχρονα να είναι πρακτική», σημείωσε ο κ. Ρεν, μετά το πέρας των επαφών του χτες στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ακόμη, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ σημείωσε πως προσμένει από τις δύο χώρες, κατά την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, να σεβαστούν το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων επισημαίνουν ότι ο Ρεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα, μετά τη συνάντηση τους, αναφερόμενος κάθε φορά στην ΠΓΔΜ, έλεγε «αυτή η χώρα» ή «η χώρα σας», αποφεύγοντας επιμελώς να την αποκαλέσει ως «Μακεδονία». Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ είναι ορατή, εφόσον αυτή αφοσιωθεί στην υλοποίηση των απαραίτητων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποτυχία του δημοψηφίσματος και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, ανοίγουν τον δρόμο για την ασφαλή εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία αποτελεί όρο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Τέλος ο κ. Ρεν κάλεσε τις αρχές της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν, στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στη χώρα, καθώς και στη μεταρρύθμιση του εσωτερικού δικαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2007-10-24 00:00:00.0)
«Ανοίγουν» δρόμο για ΝΑΤΟ - ΕΕ (2007-01-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-04-29 00:00:00.0)
Για «παράλληλους δρόμους» με το Κοσσυφοπέδιο μιλά ο Ντράσκοβιτς... (2006-03-31 00:00:00.0)
Ευρω-αστυνομία στο Κόσσοβο (2005-12-10 00:00:00.0)
Ικανοποίηση σε Λευκωσία και Αγκυρα (2005-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ