Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Πυροδοτούν την εκλογολογία

Την εκλογολογία και τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πυροδοτεί η κυβέρνηση, με την αγαστή συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται το νέο κύμα των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων».

Στο θέμα των πρόωρων εκλογών επανήλθε ο Β. Μεϊμαράκης, θεωρώντας ότι είναι περίπου αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες στην περίπτωση που τα αντεργατικά μέτρα συναντήσουν τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων και «η χώρα παραλύσει από τις αντιδράσεις».

«Από τη στιγμή που επιμόνως ρωτήθηκα τι θα κάνει η κυβέρνηση αν παραλύσει η χώρα από αντιδράσεις - κάτι που ασφαλώς δεν πιστεύω - απάντησα ότι οι δημοκρατίες δεν έχουν αδιέξοδα», σημειώνει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» και προσθέτει: «Από πότε η προσφυγή στους πολίτες θεωρείται φόβητρο ή απειλή; Και ερωτώ, αυτό δεν είναι φυσιολογικό; Δεν είναι αυτονόητο;». Από την άλλη όμως διαβεβαιώνει πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκουμε εκλογές, αλλά προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματός μας». Ταυτόχρονα προαναγγέλλει δεύτερο κύμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «πρέπει να βιαστούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που το ΠΑΣΟΚ συσσώρευσε την τελευταία δεκαετία. Από τους ΧΥΤΑ και την "Ολυμπιακή", μέχρι τη λειτουργία των ΔΕΚΟ... Ολα αυτά πρέπει να λυθούν τώρα...».

Ο «εκσυγχρονισμός» και η «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ είναι το επόμενο αντιλαϊκό «χτύπημα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σχεδιάζει να καταθέσει στα θερινά τμήματα της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο. Στόχος είναι να απαλλαγούν οι ΔΕΚΟ από «περιττά βάρη» (χρέη, ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια εργαζόμενους - το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανεβάζει σε 70.000 το «πλεονάζον προσωπικό» στις ΔΕΚΟ!) ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, το «στρατηγικό» ξεπούλημα στα μονοπώλια. Στις "κινήσεις προετοιμασίας" του εδάφους εντάσσεται η συνάντηση που έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Κ. Καραμανλής δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήσεις από συνεργάτες του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, προκειμένου, εκμεταλλευόμενος το προβάδισμα στα γκάλοπ και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, να υφαρπάξει ξανά τη λαϊκή εντολή, ώστε να «ανανεώσει» τη δύναμη και τη διάρκεια της αντιλαϊκής επίθεσης.

Την εκλογολογία έσπευσε να υποδαυλίσει και το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος τη Δευτέρα, δήλωσε: «Δε φοβόμαστε τις εκλογές. Αυτά λέγονται για εκφοβισμό και εκβιασμό των συνδικάτων και του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του και «εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να καταθέσει την εντολή».

Ο Κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, στη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δε θα γίνουν εκλογές. Γιατί να κάνει εκλογές η κυβέρνηση; Για να επιβεβαιώσει την πλειοψηφία που έχει;». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν την εκλογολογία που οι ίδιοι συντηρούν (2016-08-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-08-01 00:00:00.0)
«Υποκινούμενη» εκλογολογία (2006-09-30 00:00:00.0)
Τώρα ζητά πρόωρες εκλογές (2000-02-04 00:00:00.0)
Σεναρίων και διαψεύσεων συνέχεια (1998-04-17 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (1996-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ