Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Η μάχη δόθηκε με επιτυχία

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιπαρατέθηκαν στις δυνάμεις καταστολής, στην εργοδοσία και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό

Από την περιφρούρηση στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι»
Από την περιφρούρηση στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι»
Δε λογάριασαν καλά όσοι πίστεψαν πως επιχειρώντας την οριστική ανατροπή του 8ωρου μέσα στο κατακαλόκαιρο, αυτή θα περνούσε ανεμπόδιστα, έχοντας δεδομένη και την υπονομευτική στάση των εργατοπατέρων. Η χτεσινή μέρα καταγράφηκε ήδη σα μία από τις σπουδαίες μάχες που αποδεδειγμένα ξέρει να δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η εργατική τάξη συσπειρωμένη στα ταξικά της συνδικάτα συγκρούστηκε με τις δυσκολίες, έδωσε με επιτυχία της μάχη της απεργίας.

Πριν ακόμα αρχίσει να χαράζει, απεργοί, οικοδόμοι, εργάτες στη βιομηχανία, στο φάρμακο, στην κλωστοϋφαντουργία, στα τρόφιμα, στο μέταλλο, ξενοδοχοϋπάλληλοι, σερβιτόροι, μάγειρες, συγκροτούσαν απεργιακές ομάδες και έπαιρναν θέση μάχης, έξω από τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα ξενοδοχεία, τα πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

Η εργοδοτική τρομοκρατία τσακίστηκε μπροστά στην αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις καταστολής δεν τα κατάφεραν. Κυβέρνηση, κεφάλαιο, συμβιβασμένες συνδικαλιστές ηγεσίες πήραν την απάντηση, εισέπραξαν το μήνυμα: Δε θα περάσει η κατάργηση του 8ωρου, η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, η μείωση της υπερωριακής αμοιβής! Ο αγώνας δυναμώνει και συνεχίζεται με όλες τις μορφές! Για τη διεκδίκηση των στόχων πάλης του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Απ' τα χαράματα


«Μάχη» με τις δυνάμεις καταστολής, την εργοδοσία και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις στον επισιτισμό. Στην Αθήνα το ραντεβού των απεργών ήταν στις 4 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Διμοιρίες των ΜΑΤ - που είχαν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας - προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Μόλις είδαν τους πρώτους απεργούς άρχισαν να χτυπούν με τα γκλοπ τις ασπίδες τους. Κλούβα της Αστυνομίας ακολούθησε το πούλμαν με τους απεργούς που πήγαινε στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος», μέχρι την οδό Κατεχάκη! Ομως, ούτε οι δυνάμεις καταστολής, ούτε τα τσιράκια της εργοδοσίας, ούτε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός κατάφεραν να σπάσουν την απεργία. Τα κέτερινγκ «Αμπέλα Ελλάς» δε δούλεψαν και οι 300 εργαζόμενοι απέργησαν. Τα «Γιουρέστ» δε δούλεψαν. Τα «Ολύμπικ Κέτερινγκ», δε δούλεψαν.

Ολα τα απαραίτητα μέτρα για να νεκρώσουν τα γιαπιά πήραν οι οικοδόμοι στην Αθήνα. Απεργιακές ομάδες και από τα 24 Παραρτήματα του Συνδικάτου πραγματοποίησαν δεκάδες εξορμήσεις. Οι οικοδόμοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας τους.

Αντίστοιχα, στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος οι συνδικαλιστές και απεργοί έδωσαν σε πολλούς χώρους δουλιάς τη μάχη της περιφρούρησης, όπως «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», «ΣΕΞ - ΦΟΡΜ» και αλλού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο τσαγκαράδικο «ΕΛΙΤ» η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική.

Σε μεγάλα ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή στον κλάδο του φαρμάκου, ενώ αποφασιστικά δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης έξω από εργοστάσια και φαρμακαποθήκες. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην «ΑΝΕΛΟΡ» στην Αυλώνα. Το 80% έφτασε η συμμετοχή σε «ΛΑΒΙΦΑΡΜ», «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ», στο 75% στη φαρμακαποθήκη «ΣΥΜΦΑ», ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην «ΑΝΤΕΛΚΟ».

Πριν ακόμα ξημερώσει στην «Πεταλούδα»
Πριν ακόμα ξημερώσει στην «Πεταλούδα»
Στον κλάδο του Μετάλλου οι ταξικές δυνάμεις «θέρισαν» τους απεργιακούς καρπούς που είχαν σπείρει το προηγούμενο διάστημα. Στη «ΜΕΒΑΚΟ» στον Ασπρόπυργο η συμμετοχή στην απεργία ήταν συντριπτική. Οι συνδικαλιστές από το συνδικάτο βρέθηκαν στην επιχείρηση από τα χαράματα, ενώ μαζί τους έξω από το εργοστάσιο έπαιρναν θέση και οι εργαζόμενοι. Η «ΕΥΡΩΚΑΛ» στο Βοτανικό έκλεισε και οι εργαζόμενοι συγκροτημένα έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην «ΠΥΡΚΑΛ» η συμμετοχή άγγιξε το 95%, στον «ΚΑΖΗ» το 90% όπως και στον «ΔΡΑΚΟ ΠΟΛΕΜΗ».

Με αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης από τις ταξικές δυνάμεις και στον κλάδο των τροφίμων - ποτών. Σημαντικά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε «ΑΜΣΤΕΛ», «ΕΒΓΑ», «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «TASTY», «ΜΕΒΓΑΛ», κλπ. Στην «ΑΜΣΤΕΛ» εκτός από την εργοδοσία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήρθαν αντιμέτωποι και με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του σωματείου Λιβέρης και στέλεχος της ΔΑΚΕ, έφτασε τρέχοντας γιατί του τηλεφώνησαν (δεν αποκάλυψε παρά τις ερωτήσεις ποιος τον κάλεσε) ότι υπάρχει πρόβλημα!

Απεργιακά μπλόκα έξω από τις πόρτες των ξενοδοχείων έστησαν και οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» (πρώην Χανδρής), από τους 134 εργαζόμενους, οι 113 δήλωσαν παρόντες στην απεργία. Στο «ΣΟΦΙΤΕΛ» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» η δράση των ταξικών δυνάμεων όλο το προηγούμενο διάστημα, έφερε αποτέλεσμα. Οι καμαριέρες συμμετείχαν καθολικά στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οπως κατήγγειλαν στο «Ρ», από το προηγούμενο βράδυ η εργοδοσία καλούσε τις εργαζόμενες να «σκεφτούν καλά τι πάνε να κάνουν γιατί έχουν παιδιά». Οπως είπε η Εφη από τη νεοσυσταθείσα 5μελή επιτροπή των εργαζομένων «και εμείς τους απαντήσαμε ότι έχουμε παιδιά γι' αυτό απεργούμε»! Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία και οι καμαριέρες από το τμήμα καμπανών στον «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ». Μάχη δόθηκε έξω από τα ξενοδοχεία «ΧΙΛΤΟΝ», «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΤΑΛ», κλπ.

Αποφασιστικά και στην «ΕΒΓΑ»
Αποφασιστικά και στην «ΕΒΓΑ»
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες από νωρίς το πρωί βρέθηκαν μπροστά στις εισόδους επιχειρήσεων, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων. Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στην «ΒΑΚΕΝΧΟΥΝΤ» ήταν το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Στην επιχείρηση «ΜΑΚΡΟ» στο Ρέντη, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία έφτασε το 70%. Η αποφασιστικότητα των απεργών δεν επέτρεψε να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα «ΑΤΤΙΚΑ», «ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ», κλπ.

Με αποφασιστικότητα έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ, στις Τράπεζες, κλπ. Στον ΟΤΕ, μάλιστα, εμφανίστηκαν στελέχη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να ενθαρρύνουν την απεργοσπασία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ