Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εφαλτήριο κλιμάκωσης των αγώνων

Κατέβασαν ρολά τα πολυκαταστήματα και έκλεισαν μεγάλα εργοστάσια

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Το σύνθημα αυτό μαζί με δεκάδες ακόμα, αντήχησε χτες ξανά και ξανά από το λιμάνι του Πειραιά ως το εμπορικό κέντρο της πόλης και από εκεί μέχρι το Πασαλιμάνι, ξεσηκώνοντας τους πάντες. Το βροντοφώναζαν οι απεργοί, εργάτες της φάμπρικας, της οικοδομής, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι εμποροϋπάλληλοι και μαζί τους οι συνταξιούχοι. Ολος αυτός ο εργατόκοσμος που χτες συσπειρωμένος κάτω από τις σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ έστειλε το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, ύψωσε το ανάστημά του δίνοντας αποφασιστική απάντηση ότι οι εργαζόμενοι δε θα μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Ομως η απεργιακή μάχη δεν άρχισε εκεί. Είχε ξεκινήσει από τα χαράματα στις πύλες της Ζώνης, των πολυκαταστημάτων, των εργοστασίων, οι οποίες είχαν «καταληφθεί» από τις ομάδες περιφρούρησης.

Οι εργαζόμενοι με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προτάσσοντας το πανίσχυρο όπλο που ταξικού ενωμένου αγώνα, τσάκισαν κάθε επιχείρηση τρομοκρατίας που είχε στήσει η εργοδοσία, ειδικά στο χώρο των πολυκαταστημάτων. Από τα χαράματα, οι ομάδες ήταν στα πόστα τους, αναγκάζοντας να κατεβάσουν ρολά τα πολυκαταστήματα «ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ», ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΡΑ, ΚΑΡΦΟΥΡ στο Πασαλιμάνι, ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ΛΗΤΩ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΚΣ ΕΝΤ ΣΠΕΝΣΕΡ, το μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ΚΟΤΣΟΒΟΛΟΣ, το ΦΑΚΤΟΡΙ στο Ρέντη και πολλά ακόμα.

Οι στιγμές που καταγράφηκαν ήταν μοναδικές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε το «Καρφούρ» στο Πασαλιμάνι. Οι διευθυντές του πολυκαταστήματος είχαν τους εργαζόμενους «σταντ- μπάι». Τους έπαιρναν τηλέφωνο στα κινητά ανά λεπτό, εκβιάζοντάς τους να μπουν να «πιάσουν» δουλιά. Ορισμένοι «λύγισαν» μπαίνοντας μέσα με κρύα καρδιά. «Εψαχνα ένα χρόνο για δουλιά. Τι να κάνω τώρα;» ήταν η φράση μιας εργαζόμενης, που εργάζεται τετράωρο. Ομως, οι περισσότερες υψώνοντας το κεφάλι έμειναν έξω μαζί με τους συναδέλφους τους της περιφρούρησης.

Εκτός από τους παραπάνω εργασιακούς χώρους, κλειστά έμειναν ακόμα τα καπνεργοστάσια ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΕΡΑΝΗΣ, το εργοστάσιο ΕΛΣΑ, τα τσιμέντα ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ. Στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας έγινε στάση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν όλοι. Επίσης, μαζικά πήραν μέρος στην απεργία οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των εργοστασίων της ΔΕΗ Πειραιά και Αγ. Γεωργίου, των εγκαταστάσεων εταιριών πετρελαιοειδών, ενώ στάση εργασίας έκαναν και οι εργαζόμενοι στην Ψαρόσκαλα Κερατσινίου.

Η απεργιακή συγκέντρωση

Κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Αυτή η κινητοποίηση να γίνει το εφαλτήριο για την κλιμάκωση των αγώνων, εμείς οι ίδιοι να συμβάλουμε αποφασιστικά για τη διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας που θα αμφισβητήσει την πολιτική εξουσία του κεφαλαίου. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, σε εμάς ανήκει και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν από τους κηφήνες που κάθονται πάνω στα κεφάλια μας». Χαιρετισμό απηύθυνε από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ η Αλεξία Γαβρίλη.

Ακολούθησε δυναμική μαχητική πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης συμμετείχαν ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Πατσιλινάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ