Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κεφαλαιοκρατικά «παιγνίδια»

Υπερτιμημένη κατά 25% έως 30% είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εκτίμησαν προχτές κάποιοι αναλυτές της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας «Μόργκαν Στάνλεϊ» και το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε σοβαρή πτώση, ενώ η θερμοκρασία των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης ανέβηκε στα επίπεδα πυρετού. Εσπευσαν διάφοροι, βέβαια, να ανασκευάσουν και να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της τράπεζας, αλλά το «χτύπημα» είχε κάνει τη δουλιά του. Κι όλοι αναρωτιούνταν γιατί η αμερικανική τράπεζα έκανε την κίνηση αυτή...

Δύο υποθέσεις μπορούν να γίνουν: Πρώτη υπόθεση, να είναι βασικά σωστή η ανάλυση της τράπεζας. Οπότε, το μόνο ερώτημα που μένει είναι το ποιοι, πώς και γιατί ανέβασαν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα. Δεύτερη υπόθεση, να μην είναι αντικειμενική, αλλά να έγινε, για να εξυπηρετηθούν άλλοι στόχοι και σκοπιμότητες. Είτε για να «στείλει» μήνυμα στους κυβερνώντες, ότι δεν πρέπει να την... παραγνωρίζουν στις «μοιρασιές» που κάνουν, είτε γιατί θέλει να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, «θεσμικούς επενδυτές».

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, όλοι μπορούν να καταλάβουν - και ιδιαίτερα, όσοι εργαζόμενοι έχουν τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο - ότι η «παγκοσμιοποίηση», οι «νόμοι της αγοράς», τα χρηματιστήρια, κλπ., κλπ., είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ