Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαλεί ο Γλύξμπουργκ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Η ουσία είναι αυτό που λένε, ότι σου πήρανε το σπίτι και δώσε μας και χρήματα από πάνω (...). Παρόλο που δεν είμαι βασιλιάς της Ελλάδος, είμαι ωστόσο άνθρωπος και όπως κάθε Ελληνας που χάνει το σπίτι του και την περιουσία του, το ίδιο συμβαίνει και σε μένα (...). Ζητάω να γυρίσω στο σπίτι μου, όχι, δα, ως απλός Ελλην πολίτης. Αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε βεβαίως το Δικαστήριο θα αποφασίσει, όπως σε κάθε Ελληνα, τι αποζημίωση παίρνει όταν του παίρνουν το σπίτι».

Τις ανωτέρω προκλητικές δηλώσεις έκανε χτες στο Στρασβούργο ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το ζήτημα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας». Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της αντιδικίας Γλύξμπουργκ και ελληνικής κυβέρνησης και η απόφαση δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2001. Αφορά, ουσιαστικά, χρηματική αντιδικία σχετικά με το κόστος της πρώην βασιλικής οικογένειας για τη χώρα, την οποία η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ανέρχεται σε δέκα δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Γλύξμπουργκ προσέφυγε στο Στρασβούργο, μαζί με την αδελφή του Ειρήνη και τη θεία του Αικατερίνη, η συζήτηση της προσφυγής έγινε στην Ολομέλεια του ΕΔΑΔ και η όλη διαδικασία έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο μετά τη χτεσινή ακρόαση.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν νομικά οι καθηγητές του Ευρωπαϊκού Δικαίου Δ. Τσάτσος και Νικ. Αλιβιζάτος, καθώς και ο Βρετανός δικηγόρος Δαβίδ Πάνικ. Τη θέση του Ελληνα δικαστή στην έδρα της Ολομέλειας του ΕΔΑΔ ανέλαβε ο καθηγητής Γ. Κουμάντος, ad Roc δικαστής, αντικαθιστώντας «λόγω κωλύματος» τον Χρ. Ροζάκη, επειδή ήταν μέλος της Επιτροπής που παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη. Το βασικό ελληνικό νομικό επιχείρημα, που ανέπτυξε ο Δαβίδ Πάνικ, υπήρξε ότι ο εκάστοτε βασιλιάς έχει ιδιαίτερη θέση («sui generis») στην έννομη τάξη, τόσο προνομιακή που δεν μπορεί ως φορέας ατομικών δικαιωμάτων να τύχει της μεταχείρισης του κοινού πολίτη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί σε δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες («Deloitte & Touche» και «Lambert Smitr Hampton») για την εκτίμηση του χρηματικού αντικειμένου της αντιδικίας, τόσο για την αξία της επίδικης περιουσίας όσο και για τις δαπάνες του ελληνικού κράτους υπέρ της τέως βασιλικής οικογένειας. Μετά το τέλος της ακρόασης, με σύσσωμη την οικογένεια Γλύξμπουργκ, ο Κωνσταντίνος έκανε δηλώσεις. Οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο πλευρών συμφώνησαν να μην υπάρξουν δηλώσεις εκ μέρους τους.

Ο Γλύξμπουργκ προκάλεσε με το εκβιαστικό δίλημμα «ή επιστρέφω ως βασιλιάς ή δώστε μου λεφτά». Διάβασε και μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία δεν ήθελε, λέει, να είναι «αντίδικος με την κυβέρνηση της πατρίδας μου» αλλά (...) «δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά». Ο Γλύξμπουργκ εκτιμά ότι «έπρεπε να προστατεύσω, πρώτον, την τιμή και την υπόληψή μου και, δεύτερον, το δικαίωμα εμού και της οικογενείας μου σύμφωνα με το Σύνταγμα της πατρίδας μου (...) και τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους». Και ισχυρίζεται ότι «η δίκη αυτή έγινε για να έχω και εγώ το δικαίωμα, όπως κάθε Ελληνας και Ευρωπαίος πολίτης, να έλθω στο σπίτι μου και να προσκυνήσω τους τάφους των προγόνων μου».

«Ουδέν σχόλιον» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Κάπως έτσι ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τη θρασύτατη αξίωση του Κ. Γλύξμπουργκ να του αποδοθεί μια τεράστια περιουσία στην Ελλάδα και με αφορμή την εκδίκαση χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της σχετικής προσφυγής του Γλύξμπουργκ.

Ο Δ. Ρέππας απέφυγε να κάνει έστω ένα σχόλιο παριστάνοντας τον... κουτό. Ετσι, ενώ του ζητήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει την απάντηση του Κ. Γλύξμπουργκ σε δήλωση της Ελ. Παπαζώη, ο Δ. Ρέππας απαντούσε πως δε σχολιάζει τη... δικαστική διαδικασία!

Να θυμίσουμε πως η Ελ. Παπαζώη είχε δηλώσει ότι αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική για τον τέως, τότε η κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος, θα ζητήσει τους τόκους, που ανέρχονται σε 186 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Κ. Γλύξμπουργκ απάντησε στη δήλωση αυτή με το εξής προκλητικό σχόλιο: «Αμ μου χρωστάνε, αμ μου ζητάνε να πληρώσω κιόλας».

Ο Δ. Ρέππας τελικά αναγκάστηκε να δηλώσει: «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη δικαστική διαδικασία. Και δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ γι' αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να λάβουμε θέση, όπως στέλεχος της ΝΔ, το οποίο ζήτησε κατά τρόπο - θα μου επιτρέψετε να πω - ανεπίτρεπτο, να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο 100 δισεκατομμύρια δραχμές στον τέως, πριν καν εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα απόφαση υπέρ της κατοχής στην Κύπρο(2010-05-29 00:00:00.0)
Δεν επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις οι προσφυγές κατά Τουρκίας(2008-09-17 00:00:00.0)
Το ζήτημα είναι ηθικό, συμβολικό και πολιτικό(2002-11-29 00:00:00.0)
Ζητάει και τα ρέστα ο Γλύξμπουργκ(2000-11-28 00:00:00.0)
Η ηγεσία της εκκλησίας επί της... υποδοχής του έκπτωτου(2000-05-04 00:00:00.0)
Ο Γλύξμπουργκ προκαλεί, διεκδικεί... περιουσιακά δικαιώματα(1998-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ