Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραλειπόμενα της «λαοσύναξης»

Παρέα ευσεβών κυριών που κατάφερε να εξασφαλίσει καθίσματα σε μία από τις καφετερίες που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια της Αριστοτέλους, με πολύ κόπο, σπρώξιμο και χρησιμοποίηση εκφράσεων όχι και τόσο ευσεβών, άρχισε σε μια στιγμή να χειροκροτεί τα λεγόμενα ενός ιερωμένου από το βήμα της εξέδρας. Μία από τις κυρίες ρωτά τις άλλες με απορία: «Τι είπε και χειροκροτήσαμε;». Και η ξύπνια της παρέας απαντά: «Τι χρειάζεται ν' ακούμε; Εμείς είμαστε εδώ για να χειροκροτούμε!».

* * *

Σε κάποιο σημείο της άκρως πολιτικής και δημαγωγικής ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τους νέους, τους προέτρεψε: «Πάρτε εσείς την υπόθεση της προάσπισης της ορθοδοξίας στα χέρια σας. Σηκώστε ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες». Και το χριστεπώνυμο πλήθος παραληρώντας από ορθόδοξο ενθουσιασμό, εξέλαβε τη δεσποτική προτροπή ως σύνθημα επίδειξης λαϊκού αισθήματος στη συγκέντρωση και άρχισε να σηκώνει ψηλά στον αέρα και να κουνά με μανία τα πλαστικά σημαιάκια, τις σημαίες και τα εκκλησιαστικά λάβαρα...

* * *

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου πληροφορεί κάποια στιγμή τη «λαοσύναξη»: «Κάποιοι ξερνούν δηλητήριο εναντίον μας». Μέλος του ακροατηρίου απευθύνεται στους διπλανούς του με χαμηλή φωνή και εκφράζει τη χριστιανική του... μεγαλοψυχία. «Αυτοί ξερνούν δηλητήριο κι εμείς θα τους πιούμε το αίμα». «Πες το δυνατά, μη φοβάσαι, τον προτρέπει ο διπλανός του». Και ο πρόθυμος να πιει αίμα τον επαναφέρει στην τάξη: «Καλά, δεν έχεις ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις ακρότητες;».

* * *

Λίγο πριν το τέλος της «λαοσύναξης», μια όχι και μεγάλη σε ηλικία κυρία, θεώρησε σκόπιμο να μην αφήσει το μέλλον της στα χέρια του Χριστού. Ετσι σκούντησε τον πλανόδιο λαχειοπώλη που διαφήμιζε την πραμάτεια του και του 'πε: «Δώσε και σε μένα ένα. Ευλογημένο θα 'ναι απ' εδώ που το παίρνω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ