Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τώρα αρχίζει λιτότητα για... «να μη βγούμε από την ΟΝΕ»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλη μια προπαγανδιστική φιλο-ΟΝΕ παράσταση (θα συνεχιστεί σήμερα με ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο) δόθηκε χτες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αφορμή την επικύρωση της ένταξης της χώρας στη «ζώνη του Ευρώ», την ερχόμενη Δευτέρα. Εκεί μάλιστα, στην Πορτογαλία, οι «15» οργανώνουν για τη Δευτέρα ειδική «τελετή» για να «καλωσορίσουν» την Ελλάδα στην... οικογένεια.

Οσον αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησαν σε διθυραμβικές αναφορές για το «επίτευγμα» της ένταξης στην ΟΝΕ, το οποίο εμφάνισαν σαν «μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ στη χώρα»! Το σημαντικό ωστόσο σε αυτές τις «κορόνες» δεν ήταν παρά εκείνες οι αναφορές των κυβερνητικών στελεχών που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι ανοίγει μια νέα, ακόμη πιο σκληρή περίοδος επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, ενάντια στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης μίλησε για «μεγάλης πολιτικής σημασίας» εξέλιξη και για «θεαματικά αποτελέσματα» που πέτυχε η κυβέρνηση τα οποία κατέστησαν την Ελλάδα «ισότιμο μέλος της ΟΝΕ»... Από εκεί και πέρα ο Κ. Σημίτης έδωσε το στίγμα της επερχόμενης και εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, που θα εφαρμοστεί στο όνομα της «διασφάλισης» της ΟΝΕ.

Οπως μετέφερε αργότερα ο Δ. Ρέππας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε να διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στις εξελίξεις που ακολουθούν». Για το λόγο αυτό, ισχυρίστηκε, πρέπει «να είμαστε παρόντες, κάθε φορά, στην κορυφή της ΕΕ» και συνέχισε, αποδεχόμενος ουσιαστικά την τακτική των πολλών ταχυτήτων μέσα στην ΕΕ, προτάσσοντας ευφυολογήματα του στιλ «η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη ομάδα των χωρών» που κάθε φορά θα διαμορφώνεται στην ΕΕ...

Καλλιεργώντας, δε, την προπαγάνδα της επόμενης μέρας, την προπαγάνδιση δηλαδή της «ανάγκης» των νέων και μεγαλύτερων θυσιών, που αυτή τη φορά θα επιβληθούν για να «παραμείνει η χώρα στην ΟΝΕ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε εντατικά την προσπάθειά μας», αφού οι σημερινές αποφάσεις στην ΕΕ έχουν τουλάχιστον ορίζοντα δεκαετίας, όπως είπε.

Υπό το παραπάνω πρόσχημα και για να ακολουθήσει η Ελλάδα τις επερχόμενες εξελίξεις, η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχίσει την επόμενη περίοδο την πολιτική της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», θα πάρει μέτρα - προφανώς με μείωση των κοινωνικών δαπανών - για τη «μείωση μέχρι μηδενισμό των ελλειμμάτων», θα ενταθούν οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, θα προωθηθεί η «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία. Ταυτόχρονα ο Δ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πλήρως το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που υπαγορεύει την επέκταση της μερικής απασχόλησης και της μεγαλύτερης «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, κατά τη φρασεολογία του υπουργού Τύπου.

Σε ανάλογου μήκους κύματος δηλώσεις, πέραν του Δ.Ρέππα, προέβη μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και ο Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας καυχήθηκε ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ συνιστά μια «σημαντική νίκη»... Προδιαγράφοντας, δε, την «εντός ΟΝΕ» πλέον εποχή της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, ο υπουργός δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει - και μάλιστα - με ταχείς ρυθμούς τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις παρεμβάσεις σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα». Στο ερώτημα, δε, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να επωμιστεί τα νέα βάρη, η απάντηση ήταν σαφής: Διότι, όπως είπε, τώρα πλέον «βρισκόμαστε στην πρώτη ταχύτητα και τον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων στην ΕΕ και εκεί πρέπει να παραμείνουμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ