Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ
Ομοσπονδιακή Ευρώπη ή σοβαρή κρίση...

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει προς μια μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση, αλλιώς η διεύρυνση προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα προκαλέσει μια σοβαρή κρίση, δήλωσε χτες από το Παρίσι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γερμανός υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως χρειάζεται ένα «ιδρυτικό πνεύμα» για να γίνει μια καινούρια αρχή σε μια Ευρώπη που δε χωρίζεται πλέον από το σιδηρούν παραπέτασμα.

Ο Γ. Φίσερ υπερασπίστηκε στους Γάλλους βουλευτές την πρότασή του για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με ένα Κοινοβούλιο και έναν πρόεδρο.

«Πρέπει να κάνουμε συνειδητά το άλμα, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη κρίση. Απευθύνω προειδοποίηση...», τόνισε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: «Μια Ευρώπη με τριάντα μέλη, στο πλαίσιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δε βλέπω πως μπορεί να προχωρήσει».

Ο Φίσερ υπογράμμισε πως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τώρα η επιτυχία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση των θεσμών. Αυτή η μεταρρύθμιση, που γενικά θεωρείται ήπια, πρέπει να συνοδεύεται, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό, και με ένα πιο φιλόδοξο όραμα για την πολιτική της Ευρώπης.

Τέλος, ο ίδιος είπε πως πυρήνας της πρότασής του είναι η κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό επίπεδο και στα κράτη της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ