Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Να απαιτηθούν τώρα οι γερμανικές επανορθώσεις

Συγκέντρωση - συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος διοργανώθηκε χτες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων

Το πάγιο αίτημα των ανθρώπων που πάλεψαν ενάντια στο φασισμό, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να απαιτήσει τώρα τις γερμανικές επανορθώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες και το κατοχικό δάνειο, βροντοφώναξαν χτες πλήθος αντιστασιακών σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τα άσπρα μαλλιά, οι άνθρωποι που με τις θυσίες τους κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπεια της χώρας, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και πορεύτηκαν στη Βουλή για να επαναλάβουν για μια ακόμα φορά τη διαμαρτυρία τους για το ότι από το τέλος του β΄ παγκόσμιου πολέμου, μέχρι σήμερα καμία από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήρε πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στη χώρα μας. Για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η μοναδική που δε διεκδίκησε έστω αυτή την επανόρθωση για τις φρικαλεότητες του ναζισμού.

«Χρόνια τώρα αναγκαζόμαστε, πότε σε κλειστό χώρο, πότε σε ανοιχτό, όπως σήμερα, να εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο με τον οποίο το επίσημο κράτος αντιμετωπίζει τα προβλήματα που απασχολούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τα θύματα του φασισμού, τους αγωνιστές του ΔΣΕ», επισήμανε ο Νίκος Τερζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λειψή αναγνώριση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τις κυβερνήσεις που οδήγησε στο διαχωρισμό των αντιστασιακών σε κατηγορίες αλλά και στη μη ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών.

«Η κυβέρνηση δεν απαιτεί από τη Γερμανία να καταβάλλει το κατοχικό δάνειο, ούτε τις πολεμικές επανορθώσεις που είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο να καταβάλλει», τόνισε και υπογράμμισε ότι η αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας είναι εθνική υποχρέωση.

«Είμαστε γενιά που δε λύγισε. Γερμανούς, Ιταλούς, Αγγλους και Αμερικάνους τους κυνήγησε», «Επιτέλους γράψτε στα σχολικά βιβλία ποια είναι η αλήθεια για την ιστορία». Με αυτά και άλλα συνθήματα να τους δίνουν κουράγιο οι αγωνιστές με τα άσπρα μαλλιά πορεύτηκαν προς τη Βουλή, όπου τετραμελής αντιπροσωπεία παρέδωσε στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον πρόεδρο της Βουλής και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, δύο υπομνήματα τα οποία νωρίτερα είχαν εγκρίνει ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι.

Στο πρώτο υπόμνημα οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αφού αναφέρονται στην αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων, ζητούν από την κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά και να δώσει εντολή στους νομάρχες που στις περιφέρειές τους υπάρχουν θύματα από εκτελέσεις και ολοκαυτώματα να εγείρουν αγωγές αποζημιώσεων, παρόμοιες με αυτή του νομάρχη Βοιωτίας, ο οποίος δικαιώθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στο δεύτερο υπόμνημα, οι αντιστασιακοί αναφέρονται στα πάγια αιτήματά τους για ηθική αποκατάσταση - με τη διδαχή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία, την ανέγερση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης κλπ - αλλά και στην υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Αντίστασης με τη ρύθμιση των εδώ και χρόνια άλυτων θεμάτων που αφορούν κυρίως τις συντάξεις των αντιστασιακών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ