Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπρηστικός και καθαρά πολιτικός ο λόγος του Χριστόδουλου

Ενώπιον χιλιάδων «ιλαρών» προσώπων, όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, που είχαν μεταφερθεί χτες στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία από όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία, εκφώνησε έναν εμπρηστικό, καθαρά πολιτικό λόγο, κι ας το αρνούνταν συνεχώς. Αστραψε και βρόντηξε ο Χριστόδουλος, φωνάζοντας από τα μικρόφωνα «παίρνουμε τα λάβαρα», απειλώντας ότι «όποιο χέρι θέλησε να αγγίξει την Εκκλησία ξεράθηκε» και δίνοντας τελεσίγραφα του τύπου «η Ελλάδα θα μείνει αυτό που ήτανε». Για τους επικριτές του είπε ότι «βλέπουν το σταυρό και δαιμονίζονται» και επιχείρησε να προκαλέσει την οργή των πιστών, λέγοντας πως «ίσως αλλάξει και η σημαία μας, επειδή έχει το σταυρό επάνω».

Προηγούμενα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων ο Β΄, διακήρυξε: «Ουδένα φοβούμεθα». Και σημείωσε πως «η Εκκλησία υβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται», για να αποκαλύψει στη συνέχεια πως «κυβερνήτης του τόπου τούτου τυγχάνει ο Παντοδύναμος Κύριος».

Αλλά τελεσίγραφα έστειλαν και οι μοναχοί της Κοινότητος του Αγίου Ορους, που κάλεσαν την «Ελληνική Πολιτεία, για το συμφέρον των πολιτών και το δικό της, να αναστείλει ενέργειες». Δηλαδή να μην προχωρήσει στην κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Η συγκέντρωση

Η συγκέντρωση, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του «συγκεντρωσιάρχη» Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμου, είχε στόχο να αποδείξει πως η Εκκλησία είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. «Ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε προηγούμενο», είπε και συμπλήρωσε πως «ήταν διπλάσια απ' όλες τις συγκεντρώσεις των κομμάτων μαζί». Και δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως διαφήμιζαν την ικανότητα της Εκκλησίας να μεταφέρουν χιλιάδες κόσμο από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο. Συνολικά περισσότερα από 700 λεωφορεία και εκατοντάδες ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα έπνιξαν τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

Η «επιβλητική λαοσύναξη» ξεκίνησε με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου και έκλεισε με το «Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και τον ΕΘνικό Υμνο. Ενώ σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου τα συνθήματα έδιναν και έπαιρναν, θυμίζοντας τις προεκλογικές ιαχές των μεταφερόμενων οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων, που τελικά δεν κατάφερναν ποτέ να προσεγγίσουν τον λαοπρόβλητο ηγέτη, ο οποίος φρουρούνταν από δεκάδες άνδρες της Αστυνομίας, ασφαλίτες και σεκιουριτάδες. Τα συνθήματα «Χριστόδουλε θυμήσου, οι νέοι είναι μαζί σου», «Η νίκη αρχίζει απ' τη Θεσσαλονίκη» ανέτρεπαν στην πράξη τα λεγόμενα περί δήθεν «ειρηνικής λαοσύναξης» ή τα «δεν ήρθαμε να διχάσουμε, δεν ήρθαμε να φανατίσουμε».

Παρά την επίμονη προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να πείσει πως η παρουσία της νεολαίας ήταν κυρίαρχη, τελικά το ακροατήριό του αποτελούνταν κυρίως από μεσήλικες και υπερήλικες γυναίκες και άντρες, παπάδες, καλόγερους και καλόγριες. Η παρουσία της νεολαίας ήταν περιορισμένη κι από αυτούς πολλοί ήταν μαθητές εκκλησιαστικών σχολών. Εντονη όμως ήταν η παρουσία με πανό εθνικιστικών οργανώσεων, όπως ο «Δίαυλος Ελλήνων», που είχε οργανώσει συλλαλητήριο προς τιμήν του Μ. Αλεξάνδρου, ο ΣΦΕΒΑ και η «ΔΡΑΣΗ».

Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία». Υπήρχαν και αρκετά πανό που έγραφαν ότι «η Εκκλησία δεν περιθωριοποιείται» και άλλα καταδίκαζαν τις νέες ταυτότητες, τον «666» και τα παρόμοια. Μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων κρατούσαν σημαίες με το δικέφαλο αετό και την κορόνα, αλλά και πανό που έγραφε: «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

«Συμφωνούμε με την παγκοσμιοποίηση»

«Η παγκοσμιοποίηση ως οικονομικό και αναπτυξιακό μέγεθος μάς βρίσκει σύμφωνους», είπε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Ετσι, για να μην ξεχνάμε να ευλογούμε δηλαδή και την άρχουσα τάξη. Ενώ λίγο πριν διατύπωσε την άποψη πως «πίσω από το θέμα των ταυτοτήτων κρύβονται οι προσπάθειες κάποιων κύκλων να πλήξουν την ίδια τη χριστιανική πίστη».

Πρόσθεσε, δε, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση, «πως εάν ο λαός δε συναινεί, τότε οι νόμοι πάνε πίσω» και προειδοποίησε πως «πίσω από κάθε παπά κρύβεται ένας Παπαφλέσσας». Η «λαοσύναξη» έγινε «λαοθάλασσα», η οποία μάλιστα «αξιώνει από την εξουσία το σεβασμό για την παράδοση».

Κινητοποίηση της Αστυνομίας

Πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης είχαν ληφθεί περίπου μιάμιση ώρα πριν από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Δυνάμεις της Τροχαίας, χωρίς να είναι απαραίτητο από την παρουσία του κόσμου, είχαν διακόψει την κυκλοφορία σε ολόκληρο το κέντρο της Θεσσαλονίκης από την οδό Τσιμισκή, στην παράλληλη οδό Μητροπόλεως και στις κάθετες οδούς στο κέντρο της πόλης, από τη Βενιζέλου μέχρι και την Εθνικής Αμύνης.

Εξάλλου, άνδρες της Τροχαίας και αστυνομικοί περιφρουρούσαν και το κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για να αποτραπεί το ενδεχόμενο πιθανών επεισοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ