Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οικογένεια και σχολείο στη μάχη της πρόληψης

Σε εποχές, όπου ακόμη διασταυρώνονται διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών, σε εποχές κατά τις οποίες διατυπώνεται και από πολιτικά πρόσωπα η προτροπή: «Φυτέψτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας με "μαύρη" για τις προσωπικές σας ανάγκες», κάθε συμβολή, που αφορά στην πρόληψη και όχι απλώς στην καταστολή, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Και αυτό επιχειρεί να προβάλει με ισχυρή επιχειρηματολογία και πολλά παραδείγματα εφαρμογής το «Ενιαίο σύστημα HOUR για την πρόληψη των ναρκωτικών», όπως μεθοδικά αναπτύσσεται στο βιβλίο της Μαρίας Χουρδάκη, καθηγήτριας και επιτίμου προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τίτλο: «Ναρκωτικά (πρωτογενής τομέας) - πρόληψη από τις εξαρτησιογόνες ουσίες» - εκδόσεις Leader Books).

Οπως αναφέρθηκε από τη συγγραφέα, εφαρμογές του συστήματος κατά το 1966 - 2000 σε σχολείο (των Σχολών Γονέων), που ανήκουν επίσης στις δικές της κοινωνικές δραστηριότητες, είχε απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα, δεν παρουσιάστηκε δηλαδή, κανένα κρούσμα ναρκωτικών. Ανάλογα προγράμματα πρόληψης ναρκωτικών εφαρμόστηκαν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (1987 - 2000), σε συνεργασία με την συγγραφέα και ζητούνται σήμερα σε πανελλαδική κλίμακα.

Στο βιβλίο, που είναι προϊόν πολύχρονων επιστημονικών ερευνών και εφαρμογών, προσδιορίζεται η κορυφαία επιδίωξη της πρόληψης, που είναι η διαμόρφωση θετικής, υπεύθυνης, συγκροτημένης προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να αρνηθεί και να αντισταθεί στο δρόμο των ναρκωτικών. Και αυτό, εκτός από τον ίδιο, είναι υπόθεση του κοινωνικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δύο βασικών φορέων αγωγής, δηλαδή της οικογένειας και του σχολείου.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή παίζουν οι σχολές γονέων, τις οποίες ίδρυσε η συγγραφέας στη χώρα μας από το 1962, σε συνεργασία με τη «Διεθνή Ομοσπονδία για τη γονική επιμόρφωση».

Ηστροφή προς την οικογένεια υποστηρίζεται τα τελευταία χρόνια και από την επιστήμη της Ψυχολογίας, με δεδομένο ότι η ψυχική υγεία του ατόμου και η προσωπικότητά του οργανώνονται - κατά τα βασικά τους στοιχεία - στα πρώτα χρόνια της ζωής. Και οι γονείς, σύμφωνα και με εκτιμήσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, γίνονται αναντικατάστατοι παιδαγωγοί.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ