Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Συμφωνία «στρατηγικής σχέσης»

Eurokinissi

Η συμφωνία «στρατηγικής σχέσης» με στόχο την υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (και κερδών) ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε χτες ο Κ. Καραμανλής με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιαμπάο, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Πεκίνο.

Η κοινή δήλωση για τη θέσπιση μιας συνολικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Κίνας, όπως είπε μετά τη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός, αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. «Διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικές μας σχέσεις εδράζονται σε ισχυρά θεμέλια, αλλά εντοπίσαμε και σημαντικά περιθώρια και προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις συμφωνίες για τη συνεργασία σε ναυτιλία και τον τουρισμό. «Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τη συνεργασία μεταξύ λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων των χωρών μας, καθώς και να αξιοποιήσουμε τα λιμάνια μας ως διαμετακομιστικά κέντρα προώθησης των προϊόντων μας σε γειτονικές χώρες», τόνισε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας «με την παροχή εκατέρωθεν των αναγκαίων διευκολύνσεων και με τη λειτουργία το συντομότερο απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθηνών - Πεκίνου».

Επίσης υπεγράφησαν: συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων από την Ελλάδα στην Κίνα, μνημόνιο για τη συνεργασία στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ένα ακόμη μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κίνας και του κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου.

Η δημιουργία του φόρουμ αυτού θα συμβάλλει, είπε ο κ. Καραμανλής, στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων. Επίσης στις συνομιλίες τέθηκαν θέματα όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις Κίνας - ΕΕ, θέματα της Βαλκανικής, όπως το καθεστώς του Κοσσόβου, ο ρόλος του ΟΗΕ, θέματα για τα οποία επαναλήφτηκαν οι γνωστές θέσεις των δυο χωρών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ισοζύγιο του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Κίνας είναι ελλειμματικό με τάσεις διεύρυνσης σε βάρος της χώρας μας. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα το 2004 ανήλθαν σε 72,7 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές σε 1.757,6 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ