Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Απεμπλοκή των κανονισμών...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριας μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Λύση στο αδιέξοδο των δύο κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους φαίνεται να έδωσε το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ (COREPER), σε έκτακτη συνεδρίασή του χτες στις Βρυξέλλες. Το θέμα παραπέμπεται για έγκριση άνευ προηγούμενης συζήτησης - εκτός απροόπτου - στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των «25», που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Συμβούλιο, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κύπρου, αποφάσισε, την αποσύνδεση του χρηματοδοτικού κανονισμού από αυτό του εμπορίου. Εγκρίθηκε έτσι η οικονομική ενίσχυση, ύψους 139 εκατομμυρίων ευρώ, στους Τουρκοκυπρίους, με συνημμένα τα σχόλια στης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά διατυπώθηκαν σε συγκεκριμένες παραγράφους στα κείμενα των προτάσεων επί ολλανδικής προεδρίας και διασφαλίζουν τα κυπριακά συμφέροντα, ενώ ο εμπορικός κανονισμός θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και σε διαφορετική βάση από αυτή που ετίθετο μέχρι σήμερα.

Οπως επισήμανε ο Ελληνας πρέσβης, Βασίλης Κασκαρέλης, εγκρίθηκε ο χρηματοδοτικός κανονισμός και δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο δεύτερο κανονισμό του απευθείας εμπορίου, στον οποίο υπάρχει αλλαγή της νομικής βάσης του, ώστε να απαιτείται ομοφωνία για την υιοθέτησή του και όχι ειδική πλειοψηφία, ως έναρξη εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες, ενώ γίνεται και αναφορά στις ιδέες της λουξεμβουργιανής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρέσβη στην ΕΕ, Νίκο Αιμιλίου, η απόφαση ικανοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση και αποτελεί θετική εξέλιξη για τους Τουρκοκύπριους. Οπως είπε, ικανοποιήθηκαν δύο βασικά αιτήματα της Λευκωσίας, για την αποσύνδεση των δύο κανονισμών και την αλλαγή της νομικής βάσης του εμπορικού κανονισμού, που προκειμένου να υιοθετηθεί απαιτείται πλέον ομοφωνία.

Επίσης τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη λουξεμβουργιανή πρόταση και συνδέουν τη συζήτηση που θα ξεκινήσει εν ευθέτω χρόνω για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους, με άνοιγμα του λιμένος Αμμοχώστου, τον οποίο θα διαχειρίζεται οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την επιστροφή των Βαροσίων στους Ελληνοκύπριους, την επιβολή μορατόριουμ για την παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και την ενίσχυση του κανονισμού της πράσινης γραμμής (δηλαδή την ενδεχόμενη διεύρυνση του αριθμού των εμπορευμάτων που δικαιούνται να διακινούν οι Τουρκοκύπριοι μέσω του νόμιμου κυπριακού κράτους), ενσαρκώνουν σύμφωνα και με τον Ν. Αιμιλίου το πλαίσιο των απαιτήσεων της Λευκωσίας.

Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς επιτεύχθηκε η εν λόγω συμφωνία, δεδομένου ότι μέχρι χτες η τουρκική πλευρά εξέφραζε σθεναρές αντιρρήσεις επί του θέματος. Κατά τη Λευκωσία, η λύση που δόθηκε παρουσιάζεται ως το πρώτο απτό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου στη Βιέννη, ενώ επίκειται και συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν την Τρίτη στο Παρίσι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντατικοποίηση των συνομιλιών (2009-12-22 00:00:00.0)
«Διάσταση απόψεων» αλλά και «δυνατότητα γεφύρωσης» (2009-03-18 00:00:00.0)
Δεν αποκλείει προσφυγή κατά της Κομισιόν (2004-06-30 00:00:00.0)
Μέτρα διευκόλυνσης και των εποίκων (2003-07-05 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα (2003-05-08 00:00:00.0)
Συντονίζονται ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση (2000-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ