Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΘΗΝΑ
Αγώνας για την ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων

Η καταστροφή και των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων, στο κέντρο της Αθήνας και η σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους, αποτελεί πάγια πολιτική των τελευταίων δημοτικών αρχών της πρωτεύουσας. Οπως αναδείχτηκε και σε ρεπορτάζ του «Ρ», την περασμένη Κυριακή, η διοίκηση της Ντ. Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν ξέφυγε από αυτή την πολιτική, αλλά έριξε κι άλλο νερό στο μύλο της τσιμεντοποίησης των χώρων αυτών.

Για το θέμα του ξεπουλήματος των ελεύθερων χώρων ο «Ρ» μίλησε με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Σπύρο Χαλβατζή, με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση». «Το πρόβλημα - σημείωσε - της προστασίας και ανάπτυξης των ελεύθερων χώρων στην Αθήνα, βρίσκεται στις προτεραιότητες της "Συμπαράταξης για την Αθήνα". Δώσαμε και δίνουμε συνεχείς μάχες για τη διάσωσή τους. Στο Γουδί, στο Βοτανικό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Μετς, στον Προμπονά, στις γειτονιές της Αθήνας, οι αγωνιστές της Συμπαράταξης είναι παρόντες, όρθιοι, μαχόμενοι. Και αυτό όχι τυχαία». Και επισήμανε: «Η πάλη για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων είναι ταξική σύγκρουση, με την ταξική πολιτική, την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών δυνάμεων που προωθείται και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντί να μάχεται για περισσότερους ελεύθερους χώρους για να ανασαίνουν οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, πρωτοστατεί στο να πέφτει νέο τσιμέντο. Αντιστεκόμαστε, αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπουζάνης, Συντονιστής της «Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης Αθήνας» (ΔΗΚΚΙ), αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Ρ», εκτενέστερα στο θέμα του Ελαιώνα: «Η μοναδική ελπίδα του Αθηναϊκού λαού και γενικότερα του Λεκανοπεδίου για αναβάθμιση και μετατροπή του Ελαιώνα σε χώρο πρασίνου και Αναψυχής για τους Αθηναίους, έσβησε. Αφού για πάνω από 25 χρόνια τα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ο Δήμος Αθηναίων, με τον οποίο βρίσκονται σε σφιχτό εναγκαλισμό, μας παραμυθιάζανε ότι θα προβούν σε παρεμβάσεις για τη μετατροπή του Ελαιώνα σε πνεύμονα ανάσας και όασης πρασίνου μέσα στην αποπνικτική τσιμεντούπολη».

Σημείωσε, δε, ότι «όλα αυτά τα χρόνια παραμέλησαν αυτό το χώρο, τον υποβάθμισαν ακόμη περισσότερο, με μοναδικό σκοπό να χτυπήσουν την κατάλληλη στιγμή. Να παραδοθεί σε ιδιωτικές εταιρίες προς εκμετάλλευση, και η κοινή γνώμη, ο αθηναϊκός λαός να μην αντιδράσει. Θέτουν το ερώτημα: θέλετε αυτό το χάλι και τη βρωμιά που έχει σήμερα ο χώρος όπως κατάντησε ή θέλετε να "αναβαθμιστεί" με τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση;»...

Και κατέληξε: «Στο κόλπο είναι όλα τα κόμματα εξουσίας, δορυφόροι αυτών, καθώς και όλες οι παρατάξεις του Δήμου, εκτός της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", με εκπρόσωπο τον Σπύρο Χαλβατζή και η παράταξη του ΔΗΚΚΙ "Δημοτική Κοινωνική Κίνηση". Είναι όλοι στο κόλπο, γιατί στο όνομα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζουν, τα παραχωρούν όλα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στο εμπόριο και στο κέρδος. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Παραχωρούνται όλα, στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως έχουν παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του Λυκαβηττού, τα δημοτικά (ιδιωτικά) πάρκιγκ, το πράσινο και τόσα άλλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ