Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΤ
Ιδιο όραμα - εφιάλτης για την ΕΕ

Το «κοινό όραμά» τους για την ΕΕ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, με τις χώρες του ευρώ να αναλαμβάνουν ρόλο ατμομηχανής για την «πολιτική ενοποίηση», συζήτησαν ο Κ. Καραμανλής με τον Βέλγο ομόλογό του Γκι Φερχόφστατ.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν ταχύτερα βήματα προς την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και ότι είναι ανάγκη να προωθήσουμε ενεργά την εμβάθυνση της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει μείνει πίσω σε σχέση με τη διεύρυνση», τόνισε αργότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μάλιστα τον «ειδικό ρόλο» που μπορεί να παίξει σε αυτήν την κατεύθυνση «η ομάδα της ευρωζώνης». Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και η προκάτοχός της, είναι να μη μείνει εκτός του «σκληρού πυρήνα» της «ευρωπαϊκής ενοποίησης», ο οποίος θα απαρτίζεται από τις χώρες της ευρωζώνης.

Αμεσα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, όπως επισήμανε ο Κ. Καραμανλής, είναι η ανάπτυξη «νέας δυναμικής» στις προσπάθειες για τη νεκρανάσταση του ευρωσυντάγματος, αλλά και η προώθηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας».

«Το Βέλγιο και η Ελλάδα έχουν τις ίδιες απόψεις ως προς την αναγκαιότητα της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ταυτότητα απόψεων και σχετικά με «την ανάπτυξη αυτού που προσωπικά ονομάζω οικονομική και κοινωνική διακυβέρνηση - μια στρατηγική που είναι απαραίτητη για το εγγύς μέλλον - από τις χώρες της Ευρωζώνης, συγκεκριμένα τις χώρες που έχουν αναπτύξει την κοινή νομισματική πολιτική και μάλιστα πολύ επιτυχώς, με το ευρώ ως κοινό νόμισμά μας». Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Φερχόφστατ υπογράμμισε την ανάγκη «κοινής προετοιμασίας» του επόμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ γιατί «οι χώρες μας εργάζονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ΕΕ».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός επέλεξε την Αθήνα για να αρχίσει την περιοδεία του με στόχο να προωθήσει την ιδέα της δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», μια ιδέα που παρουσιάζει σε ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο.

«Ηρθε η στιγμή να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια Ευρώπη των ελεύθερων συναλλαγών και σε μια πολιτική Ευρώπη. Αν επιλέξουμε τη δεύτερη, ας επιχειρήσουμε να τη φτιάξουμε με 25 μέλη. Αν αυτό δε σταθεί δυνατόν, ας δημιουργήσουμε μια ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης με τα κράτη της ζώνης του ευρώ», που αριθμεί αυτή τη στιγμή 12 μέλη, εξήγησε πρόσφατα ο Γκι Φερχόφστατ στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ