Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Τη Vodafone «δείχνει» ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson

Αιχμές κατά της VODAFONE και έμμεσα κατά της κυβέρνησης ότι δημιούργησε προσκόμματα στον έλεγχο για την αποκάλυψη του κυκλώματος των υποκλοπών πέρσι το Μάρτη άφησε χτες στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της «Ericsson Ελλάς» Bill Zikou (η εταιρία του προμηθεύει τη VODAFON με το σύστημα λειτουργίας της).

Σε μια μαραθώνια κατάθεση (ξεπέρασε τις εφτά ώρες) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα ισχυρίστηκε ότι στις 16 Μάρτη του 2005 - έξι μέρες μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού για το θέμα - η VODAFONE ζήτησε και πήρε πίσω τα αντίγραφα πληροφοριών από διάφορα κέντρα της εταιρίας που είχε δώσει στην Ericsson για έλεγχο χωρίς όμως αυτός να έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η «Ericsson» είχε κληθεί να ελέγξει το σύστημα της VODAFONE μόλις παρουσιάστηκε το πρόβλημα και για να πράξει κάτι τέτοιο ζήτησε και πήρε τα αντίγραφα από διάφορα σημεία του συστήματός της. Οπως ισχυρίστηκε ο Β. Zikou, ενώ είχαν πάρει στοιχεία για τις 4 και 5 Μάρτη, πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ξαφνικά στις 16 Μάρτη ανώτερο στέλεχος της VODAFONE ζήτησε την επιστροφή των αντιγράφων και μάλιστα χωρίς να κρατηθεί κανένα αντίγραφο του περιεχομένου τους. Η αιτιολογία για την απαγόρευση λήψης αντιγράφων ήταν ότι τα αρχεία αποτελούν περιουσία της VODAFONE. Κατά τον Β. Zikou, σε συνάντηση που είχε με τον Γ. Κορωνιά έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο τελευταίος θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και έτσι έκτοτε δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση. Εκείνη την εποχή, είπε, δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα για τη σοβαρότητα του θέματος και το διάστημα που είχαμε για τη σχετική έρευνα ήταν μικρό. «Πάρτε τα, δείτε τα και επιστρέψτε τα» ήταν η εντολή από τη VODAFONE.


ICON

Αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερες αιχμές κατά της VODAFONE είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει, εάν τα συγκεκριμένα αρχεία ήταν δυνατόν να αλλοιωθούν. Ο ίδιος ανέφερε ότι φέτος τον Φλεβάρη - μετά την αποκάλυψη από τους αρμόδιους υπουργούς - δόθηκαν στην εταιρία του 51 αρχεία της VODAFONE για έλεγχο από τον οποίο προέκυψε και η αποκάλυψη τρίτου κέντρου υποκλοπών στον Κηφισό. Δεν ήταν σε θέση να πει εάν αυτά τα αρχεία ήταν τα ίδια με αυτά που είχε στη διάθεσή του τον περασμένο Μάρτη ούτε εάν ήταν δυνατή όλο αυτό το διάστημα η αλλοίωση των στοιχείων τους.

Η παραπάνω τοποθέτηση αφήνει έμμεσες αιχμές για συνεργασία της VODAFONE με τις «αρχές», προκειμένου να μην προχωρήσει η έρευνα ή ακόμα περισσότερο να αλλοιωθούν κρίσιμα στοιχεία, μέχρι να αποκαλυφθεί η υπόθεση.

Το παράνομο λογισμικό, με το οποίο έγιναν οι υποκλοπές, είπε ο Eλληνοαυστραλός διευθυντής «ούτε κατασκευάστηκε, ούτε τοποθετήθηκε στο δίκτυο της VODAFONE από την Ericsson». Από τις 20 Γενάρη 2003 η Ericsson άρχισε να παραδίδει στη VODAFONE τη νέα έκδοση του λογισμικού, το οποίο περιλάμβανε τα βασικά στοιχεία του προγράμματος για τις νόμιμες συνακροάσεις. Ηταν κλειδωμένο και ανενεργό και δώσαμε στον πελάτη μας «όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα ενημερωτικά έγγραφα με ειδική μνεία ότι το νέο πακέτο περιλάμβανε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού για τις νόμιμες συνακροάσεις». Ο Γ. Κορωνιάς στην κατάθεσή του στην επιτροπή είχε πει ότι δε γνώριζε ότι η Ericsson είχε εγκαταστήσει αυτό το λογισμικό στο πρόγραμμα της VODAFONE. Δεν το ζήτησα και δεν το παρέλαβα ποτέ, είχε πει.

«Δεν έχουμε ανάμειξη»

Ο Β. Zikou ανέφερε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα «σύνθετο, πολύπλοκο και παρείσακτο» που χρησιμοποιεί στοιχεία του δικού μας, αλλά και άλλα τμήματα γενικής χρήσης του συστήματος και παρέκαμψε όλες τις μεθόδους ασφαλείας. Η εταιρία μας «δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία, εισαγωγή και χρησιμοποίηση του παράνομου λογισμικού», είπε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε ότι την περίοδο που ανακαλύφθηκε το πρόβλημα (αρχές του 2005) δεν υπήρχε κανένας τεχνικός της Ericsson στις εγκαταστάσεις της VODAFON, ενώ δε γνωρίζει πότε και πώς μπήκε στο σύστημα το παράνομο πρόγραμμα με «χάκιγκ». Για το παράνομο πρόγραμμα των υποκλοπών είπε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία του.

Ανακοίνωσε ότι τον φθινόπωρο του 2003 έγινε σύσκεψη των αρχών και των εταιριών για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων παρακολούθησης των κινητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στη συνέχεια δε δόθηκε καμία συνέχεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson είπε ότι η εταιρία του, μετά την έρευνα, παρέδωσε στη VODAFONE κατάλογο μόνο με νούμερα τηλεφώνων και όχι με ονόματα συνδρομητών, γιατί δεν ήταν σε θέση να τα γνωρίζει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δε γνωρίζει γιατί το παράνομο σύστημα μπήκε μόνο στην VODAFONE και ισχυρίστηκε ότι μετά από έλεγχο οι υπόλοιπες εταιρίες βρέθηκαν καθαρές. Μάλιστα, είπε ότι η εταιρία του έκανε έλεγχο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δε βρέθηκε κανένα παρόμοιο σύστημα υποκλοπών στα προγράμματά της, ενώ ανακοίνωσε ότι την περίοδο του 2002 η ΤΙΜ έκανε νόμιμη παρακολούθηση για υπόθεση ναρκωτικών μετά από εισαγγελική παραγγελία και αίτημα του ΣΔΟΕ.

Οσον αφορά στο τρίγωνο περί την αμερικάνικη πρεσβεία, στο οποίο κατέληγαν τα υποκλαπέντα τηλεφωνήματα, είπε και πάλι ότι η εταιρία του δεν έχει καμία σχέση, αφού τη σχετική έρευνα την έκανε η VODAFONE με δικά της προγράμματα. Η αφαίρεση του παράνομου λογισμικού, είπε, έγινε με αποκλειστική ευθύνη της VODAFONE ενώ αποκάλυψε ότι κατά την επίσκεψή του ο Γ. Κορωνιάς στη Σουηδία συναντήθηκε το Φλεβάρη του 2006 με τον υπεύθυνο οικονομικών και τον νομικό σύμβουλο της Ericsson.

Θα καταθέσουν εκ νέου

Οπως αποφάσισε η Επιτροπή, οι δύο επικεφαλής της VODAFON και της Ericsson θα κληθούν εκ νέου για κατάθεση τις αρχές Απρίλη, ενώ εκκρεμεί και η κατάθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου, στον οποίο είχε αποκαλύψει την υπόθεση ο Γ. Κορωνιάς.

Χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τ. Καραμάριος έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα που απέστειλε στην επιτροπή ο Γ. Κορωνιάς.

Από τη μέχρι τώρα εξέταση των δύο επικεφαλής των εταιριών δημιουργείται ένα κλίμα «αντιπαράθεσης» μεταξύ εταιριών που βολεύει την κυβέρνηση και όσους πραγματικά βρίσκονται πίσω από την υπόθεση, αφού οι διάφοροι μηχανισμοί «νόμιμης» και «παράνομης» παρακολούθησης παραμένουν στο απυρόβλητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ