Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο Γ. Ράλλης

Eurokinissi

Συνυφασμένη με τη συντηρητική παράταξη και πολιτική ήταν η ζωή του Γεώργιου Ράλλη, ο οποίος πέθανε χθες από καρδιά σε ηλικία 88 χρόνων.

Προερχόμενος από τα σπλάχνα της εγχώριας πλουτοκρατίας - ο πατέρας του, Ιωάννης Ράλλης, διατέλεσε κατοχικός πρωθυπουργός το 1943, ενώ ο παππούς του Δ. Ράλλης υπήρξε 6 συνολικά φορές πρωθυπουργός της χώρας - ο Γ. Ράλλης διακρίθηκε ως στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος συνέδεσε το όνομά του με σκληρές αντιλαϊκές επιλογές, όπως ο νόμος 815 για τα ΑΕΙ, η υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στην ΕΟΚ, η επανένταξη στο ΝΑΤΟ το 1980, κ.ά.

Γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα και στην πολιτική ζωή εμφανίστηκε το 1950, όταν εκλέχτηκε βουλευτής στην Αθήνα με το Λαϊκό Κόμμα. Το 1951, εντάχθηκε στον Ελληνικό Συναγερμό. Το 1954, ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργικό αξίωμα στην κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Παπάγου ως υπουργός Προεδρίας. Το 1955, υπήρξε μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή ως υπουργός Προεδρίας, ενώ συνέπραξε, το 1956, στην ίδρυση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Το 1961, επανεκλέχτηκε στην Αθήνα με την ΕΡΕ και ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή το 1963. Το 1967, στην τελευταία προδικτατορική κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απρίλη 1967 και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για ένα δίμηνο. Το 1974, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, υπήρξε βασικό στέλεχος του νεοϊδρυθέντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το Μάη του 1980, όταν ο Κ. Καραμανλής έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκλέχτηκε αρχηγός του κόμματος της ΝΔ και ανέλαβε πρωθυπουργός. Στις 19 Ιουνίου 1987, διαφώνησε με τον αρχηγό της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, αποχώρησε από το κόμμα και ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά την 1η Οκτώβρη 1989 ανταποκρίθηκε στη δημόσια πρόσκληση του αρχηγού της ΝΔ, δηλώνοντας ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Συλλυπητήρια από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το θάνατο του Γεωργίου Ράλλη απέστειλε προς τον Γραμματέα της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα:

«Δεχτείτε παρακαλώ και μεταφέρετε τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γεωργίου Ράλλη, στην οικογένειά του και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ