Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ασάφειες» πέριξ της Γαύδου

Συζητήσεις Ελλάδας - Λιβύης για τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης νοτίως της Κρήτης

Η προχειρότητα και η ατολμία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εκμετάλλευσης της οικονομικής ζώνης της χώρας, που μπορεί να επεκταθεί και μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια, έχουν επιτρέψει σε χώρες όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος να ορίζουν δικές τους περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη και ελληνικά εδάφη.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τρίπολη. Σύμφωνα, λοιπόν με επίσημους χάρτες, η Λιβύη περιλαμβάνει στην οικονομική ζώνη εκμετάλλευσης στο Λιβυκό Πέλαγος τη Γαύδο, αλλά και κομμάτι του εδάφους της Κρήτης στους Καλούς Λιμένες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα, το οποίο όμως θα επιλυθεί μέσα από συζητήσεις.

Ετσι, λοιπόν, η Ελλάδα και η Λιβύη συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την «αποσαφήνιση και ρύθμιση» του ζητήματος που έχει ανακύψει με χάρτη της λιβυκής εταιρίας πετρελαίου, που περιλαμβάνει στη δική της θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης την περιοχή νότια της Κρήτης, περιλαμβανομένης της Γαύδου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι το θέμα ανέκυψε με τη δημοσιοποίηση ενεργειακού χάρτη σε ιστοσελίδα της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Λιβύης. Ο χάρτης αυτός απεικονίζει εδάφη και θαλάσσιες περιοχές στη Λιβύη και ευρύτερα, όπου η εν λόγω επιχείρηση θεωρεί ότι θα μπορούσε να εκχωρήσει άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης, προσθέτει ο εκπρόσωπος. Ο Γ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το εύρος της απεικονιζόμενης στον εν λόγω χάρτη, περιοχής είναι τέτοιο που δημιουργεί ασάφειες ως προς τη δυνατότητα εκχώρησης δικαιωμάτων οικονομικής εκμετάλλευσης σε περιοχές νοτίως της Κρήτης καθώς και της νήσου Γαύδου. Ως εκ τούτου, τονίζει, οι ασάφειες αυτές του συγκεκριμένου χάρτη κατέστησαν αναγκαία την αποσαφήνισή του και σειρά ενεργειών ξεκίνησαν άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι κατόπιν αυτών και στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων Ελλάδας - Λιβύης, που έχουν εισέλθει σε στάδιο περαιτέρω ενίσχυσης και μετά την εκεί επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμφωνήθηκε να διεξαχθούν μεταξύ των δύο χωρών συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την αποσαφήνιση και ρύθμιση του ζητήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Αίγυπτος έχει προεκτείνει τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο μέχρι την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η Γαύδος βρίσκεται και στους χάρτες των τουρκικών αμφισβητήσεων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις του διευθυντή της CIA σε Τρίπολη και Λιβύη(2023-01-13 00:00:00.0)
Τυχοδιωκτισμοί(2020-06-02 00:00:00.0)
Συγκρούσεις με θύματα «16 Τούρκους στρατιωτικούς»(2020-02-25 00:00:00.0)
Συμφωνία για «οδικό χάρτη» και εκλογές το Δεκέμβρη(2018-05-30 00:00:00.0)
«Γκρίζα ζώνη» η ΑΟΖ στο Αιγαίο(2011-10-07 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο»(2011-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ