Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τη «γλώσσα» του ΣΕΒ

Θ. Ρουσόπουλος: «Εάν βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων τότε θα βελτιωθεί και η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων»

Στην εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρήσεων παραπέμπει η κυβέρνηση το «καλύτερο αύριο» για τους εργαζόμενους, προδιαγράφοντας έτσι με σαφήνεια το ιδεολογικό πλαίσιο της νέας αντιλαϊκής επέλασης.

Ολοένα και πιο καθαρά η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων είναι η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλάει για «παροχές» προς τους εργαζόμενους ακόμα και μετά την προβλεπόμενη άρση της «επιτήρησης» της οικονομίας από τις Βρυξέλλες. Αντ' αυτού προτιμά να συναρτά τις αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα με την κερδοφορία της επιχείρησης, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη σύναψη «ατομικών».

Ενδεικτικά του «τρόπου σκέψης» και των προθέσεων της κυβέρνησης είναι τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την επομένη της πρωθυπουργικής θριαμβολογίας για τα εύσημα που πήρε από τις Βρυξέλλες για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο Θ. Ρουσόπουλος συνέχισε την επιχείρηση καλλιέργειας φρούδων ελπίδων για καλύτερες μέρες αλλά απέφυγε πεισματικά να γίνει πιο συγκεκριμένος, ενώ δε δέχτηκε τον όρο «παροχές». «Αυτό που λέμε στον Ελληνα πολίτη σήμερα είναι ότι η προσπάθεια σε ό,τι αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων πλησιάζει στο τέλος της», είπε, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιοι είναι οι «καρποί» για τους οποίους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και ποιοι τους απολαμβάνουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «η μείωση των ελλειμμάτων δημιουργεί μια οικονομία πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή» και άρα «όταν η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής ωφελούνται όλοι, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις»...

Μιλώντας με τη γλώσσα του κεφαλαίου και του ΣΕΒ ο Θ. Ρουσόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και «παρέδωσε» τους εργαζόμενους στο μεγάλο κεφάλαιο. «Εάν η επιχείρηση "νοικοκυρέψει" τα οικονομικά της, είναι βέβαιο ότι στον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο, θα μπορέσει να αποδώσει από τα κέρδη της περισσότερα στον εργαζόμενο», είπε χαρακτηριστικά. Σε κραυγαλέα αντίθεση με την πραγματικότητα ο εκπρόσωπος επέμεινε: «Οταν ένας επιχειρηματίας, μικρός, μεσαίος ή μεγάλος, έχει αντεπεξέλθει καλύτερα στις ανάγκες της επιχείρησής του, όταν τα οικονομικά του βελτιωθούν τότε θα βελτιωθεί και η προσωπική του οικονομική κατάσταση, καθώς και η προσωπική οικονομική κατάσταση των λίγων ή πολλών εργαζόμενων που απασχολούνται στην επιχείρησή του»!

Στο ίδιο πνεύμα κάλυψε εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση του ΟΤΕ να μοιράσει «μπόνους» στα στελέχη του οργανισμού. «Δεν μπορεί - είπε - από τη μία να επικρίνουμε μια διοίκηση γιατί προχώρησε σε διαδικασία νοικοκυρέματος με εθελουσία έξοδο και από την άλλη να μη θέλουμε να αναπτυχθεί με τους κανόνες που ισχύουν στην ιδιωτική αγορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ