Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενδέχεται, αυτή τη φορά, να κάτσει η Γερμανία, μετά την προχτεσινή προσφυγή σε αυτό των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου, έπειτα από την επίμονη άρνηση του γερμανικού δημοσίου να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασαν στα θύματα τα ελληνικά δικαστήρια.

Ολα δείχνουν ότι τα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν είναι παρά η αρχή μιας δικαστικής περιπέτειας με άδηλη κατάληξη. Κι αυτό γιατί και το γερμανικό δημόσιο φέρεται διατεθειμένο να καταθέσει στα ελληνικά δικαστήρια αίτηση ανακοπής της διαδικασίας των κατασχέσεων που τέθηκε σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε, ως συνέπεια της άρνησης καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα του Διστόμου.

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την περιπέτεια στην οποία αναγκαστικά εμπλέκονται τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας (εκτιμούνται σε πάνω από 70.000 οι ατομικές προσφυγές στη δικαιοσύνη) φέρει η ελληνική κυβέρνηση, που όχι μόνο αρνείται να διεκδικήσει για λογαριασμό των θυμάτων, αλλά και του ελληνικού κράτους τα όσα οφείλει η Γερμανία, αλλά προσφάτως τάχθηκε επί της ουσίας στο πλευρό της, με το να αντιδράσει στις κατασχέσεις και να αμφιβάλλει για τη νομιμότητα του μέτρου αυτού (Δ. Ρέππας: «απαιτείται άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για να προχωρήσει η κατάσχεση»).

Εξάλλου, η προσφυγή των θυμάτων του Διστόμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στρέφεται για το λόγο αυτό και εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ζητείται από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Ελλάδα να καταργήσει και τυπικά τη διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που απαιτεί την άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος αλλοδαπού δημοσίου, αφού αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις και δημιουργεί αβεβαιότητα γύρω από το δικαίωμα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.

Μ. Γλέζος: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Λάβρος εναντίον όλων όσοι «τάχα μου διαμαρτύρονται γιατί προσέφυγαν οι κάτοικοι του μαρτυρικού Διστόμου σε αυτή την ενέργεια» εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, Μανώλης Γλέζος.

Να θυμίσουμε ότι ο Μ. Γλέζος είχε καταθέσει την ένστασή του ως προς την κατάσχεση περιουσίας πολιτισμικού χαρακτήρα και μόνο ως προς αυτό. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας είχε αξιοποιήσει την ένστασή του αυτή για να καλύψει και να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά στις κατασχέσεις, αλλά και εν γένει στη μη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,4» ο Μ. Γλέζος τόνισε: «Τους έπιασε το αίσθημα της ευαισθησίας, πρέπει το ίδιο να είχαν ευαισθητοποιηθεί μισόν αιώνα τώρα, γιατί δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι Γερμανοί τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς».

Απαντώντας στα «επιχειρήματα» της Γερμανίας ότι δεν έχει χρήματα, ο Μ. Γλέζος σημειώνει: «Τους απαντούμε πως έχετε λεφτά και κάνετε βομβαρδισμούς στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία. Και περισσότερο εμείς δε στεκόμαστε στο οικονομικό θέμα. Στεκόμαστε στο ηθικό. Γι' αυτό έχουμε πει ότι και ένα μάρκο να οφείλει η Γερμανία πρέπει να το πληρώσει. Με ποιο δικαίωμα οι ελληνικές κυβερνήσεις απαλλάσσουν τη Γερμανία από το να πληρώσει;».

Καταλήγοντας εξέφρασε την έκπληξή του για τις φωνές που ακούγονται εναντίωσης στη διεκδίκηση αποζημιώσεων, τονίζοντας: «Μου κάνει εντύπωση μερικές φωνές των Ελλήνων που προσπαθούν σήμερα να υποστηρίξουν τι; Οτι κακώς θέτουμε το θέμα. Μου κάνουν εντύπωση και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, η οποία λέει ότι το θέμα είναι λεπτό και αρκετά ευρύ. Τι θα πει αυτό; Θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι και στην ιστορία, και στον ελληνικό λαό, και στο δίκαιο, απέναντι και στα ανθρώπινα δικαιώματα; Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ιστορίας και του δικαίου;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ