Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Η κυβέρνηση οπλίζει τα χέρια που βάζουν τις φωτιές

Τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις υπό εξέλιξη πυρκαγιές  παρουσίασε χτες ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ  Σπύρος Στριφτάρης

Τις βαριές ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για την τεράστια καταστροφή που συντελείται από τις πυρκαγιές, κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου το ΚΚΕ. Ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παρουσιάζοντας και τις προτάσεις του ΚΚΕ για την πρόληψη, την προστασία και την ανακούφιση από τις καταστροφές των πυρκαγιών, σημείωσε: «Για δεύτερη βδομάδα η Ελλάδα καίγεται και δυστυχώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του συνεχίζουν προκλητικά να στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στις αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές και επιμένουν να αναμασάνε τα περί "ακραίων καιρικών φαινομένων"».

«Θυμίζουμε, συνέχισε, στον κ. Σημίτη και στην κυβέρνησή του ότι ούτε η ξηρή ατμόσφαιρα, ούτε οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν πυρκαγιές!

Τα εγκληματικά αυτά χέρια τα οπλίζει η πολιτική της κυβέρνησης, που καθημερινά νομιμοποιεί καταπατήσεις που γίνονται σε καμένες δασικές και δημόσιες εκτάσεις, επιβραβεύει την αισχροκέρδεια που γίνεται με τη γη, αδιαφορεί για την αναδάσωση, διαθέτει ψίχουλα για τη δημιουργία υποδομών προστασίας των δασών και από τις πυρκαγιές, στα πλαίσια των προγραμμάτων σύγκλισης μέχρι τώρα και διατηρησιμότητας στο μέλλον. Από την άλλη, καθυστερεί αδικαιολόγητα, λόγω διαπλοκής των προμηθευτών, η προμήθεια μέσων για την πυρόσβεση, εναέριων και επίγειων».

Στο σημείο αυτό παρέθεσε ως παράδειγμα τη διαπραγμάτευση για την αγορά ελικοπτέρων που διαρκεί έξι μήνες τώρα: «Ουσιαστικά καθυστερεί γιατί οι διάφοροι προμηθευτές εμπλέκονται μεταξύ τους και η κυβέρνηση "κερδίζει χρόνο" και δεν αγοράζει αυτά τα περίφημα ελικόπτερα. Και δεν είναι μόνο τα ελικόπτερα. Σε κάθε μέσο που χρειάζεται, ακολουθεί μια ολόκληρη διαπλοκή και ουσιαστικά το κύριο είναι ποιος θα πάρει την προμήθεια κι όχι αν το ελληνικό δημόσιο θα προμηθευτεί πραγματικά τα μέσα που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να παρεμβαίνουν όταν εκδηλώνεται η φωτιά».

Μιλώντας για την αυτοθυσία των πυροσβεστών, των στρατιωτών και των κατοίκων των δοκιμαζόμενων περιοχών, επισήμανε ότι δε φτάνει από μόνη της για να σωθούν τα δάση, οι περιουσίες, τα σπίτια. Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταθέτει την ευθύνη σ' αυτούς που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής.

«Ακουσα μόλις τον πρωθυπουργό να λέει "κάνουμε ό,τι μπορούμε". Τώρα βέβαια είναι αργά να κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Στριφτάρης, «όπως ήταν αργά και το 1998 που, και τότε, η κυβέρνηση ουσιαστικά απέδιδε τις αιτίες στα κακά καιρικά φαινόμενα. Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, όπως υπάρχει και τακτική της κυβέρνησης να αδιαφορεί όταν εκδηλώνεται ο κίνδυνος και μάλιστα καθυστερημένα να ζητάει βοήθεια από τα άλλα κράτη, πράγμα που έπρεπε κατά την άποψή μας να το κάνει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν και δεν μπορούσαν να ελέγξουν, με αυτά τα μέσα που έχει σήμερα η κυβέρνηση στη διάθεσή της, τις πυρκαγιές. Και δεν είναι εύκολο πραγματικά να ελεγχθεί η πυρκαγιά όταν εκδηλωθεί.

Γι' αυτό εμείς επιμένουμε ότι πρέπει ουσιαστικά το βάρος να ριχθεί στην πρόληψη», σημείωσε ο Σπ. Στριφτάρης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δε θέλει κάτι τέτοιο, ακριβώς γιατί η πολιτική της ευνοεί τους καταπατητές. «Δε θέλει η κυβέρνηση να διαθέσει ούτε λεφτά για απόκτηση υποδομών που θα προλαμβάνουν την εκδήλωση των πυρκαγιών ή, τουλάχιστον, όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, άμεσα να επεμβαίνουν είτε επίγεια είτε εναέρια μέσα και να μπορούν να αποσοβήσουν τους κινδύνους που θα προέλθουν απ' το φούντωμα της φωτιάς».

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα, προτάσεις που ταυτόχρονα αποτελούν κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να διεκδικήσει με την πάλη του, τόνισε ότι «υπάρχει μπούσουλας τον οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, υπάρχει το κοινό πόρισμα, που αν και δεν είναι πανάκεια, δίνει μια προοπτική πραγματικά να βρούμε μια άκρη και μια προστασία στα δάση μας». Ενώ, επισήμανε τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης και της αξιωματική αντιπολίτευσης για τη μη εφαρμογή του.

«Πρώτα πρώτα πρέπει να κηρυχτούν αναδασωτέα αμέσως όλα τα καμένα», είπε και σ' αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε «την τακτική πολλών κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που συγκεκριμένα στη Σάμο, λένε με διάφορους τρόπους ότι "δε χρειάζεται αναδάσωση", κι ότι "πρέπει να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις και με γρήγορες επενδύσεις, που θα αποδώσουν και γρήγορα, να αποκατασταθεί η οικονομία του νησιού"».

«Διαφωνούμε ριζικά μ' αυτή την τακτική, όπως διαφωνούμε και μ' αυτή που προεκλογικά, πολλοί βουλευτές ή υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν, λέγοντας ουσιαστικά ότι "δε μας αφήνει το ΚΚΕ να σας δώσουμε αυτά που έχετε καταπατήσει". Γι' αυτό καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ότι η όλη πολιτική της κι όλη η δημοσιοποίηση νομοσχεδίων που έχουν να κάνουν με τα αυθαίρετα, με τα δάση κ.τ.λ. κάθε φορά ενθαρρύνουν τους καταπατητές και φυσικά ενθαρρύνουν τα χέρια που βάζουν φωτιές στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

Αμεσα, λοιπόν, πρέπει να αποσυρθούν όλα αυτά τα νομοσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και να δηλωθεί κατηγορηματικά απ' την κυβέρνηση ότι κάθε έκταση που καίγεται, θα αναδασώνεται ή, τουλάχιστον αν δεν είναι δάσος, δε θα επιτρέπεται η οικοδόμηση και η καταπάτησή της αν είναι δημόσια έκταση».

Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο και να προσαρμοστεί στο κοινό πόρισμα που είχε ψηφιστεί απ' όλα τα κόμματα στη Βουλή το 1992. Να αυξηθούν τα κονδύλια για την προστασία των δασών, με υδροδότηση, με υδροκρουνούς, με δρόμους προσπέλασης, να γίνεται ο καθαρισμός των δασών και φυσικά να εκπαιδευτεί το προσωπικό. «Εξήγγειλε, για παράδειγμα, η κυβέρνηση 1.500 προσλήψεις δασοπυροσβεστών άμεσα. Εάν αυτούς τους στείλει τώρα, χωρίς να τους εκπαιδεύσει, στα μέτωπα της φωτιάς, πολύ φοβόμαστε ότι θα θρηνήσουμε και θύματα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση επιτέλους του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα είναι και η πυρόσβεση και η προστασία συνολικά μαζί, στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας. Να συνταχθεί το δασικό κτηματολόγιο και φυσικά να αποζημιωθούν πάραυτα οι πληγέντες.

«Πιστεύουμε ότι έχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί, την καθυστέρηση και τον τρόπο που πάει να αντιμετωπίσει την κατάσταση ρίχνοντας τα βάρη στους πυροσβέστες, στο λαό... κι είναι ακόμη η αρχή της πυρικής περιόδου», είπε κλείνοντας ο Σπ. Στριφτάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ