Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προβλήματα στον "οικονομικό ηγέτη" της Ευρώπης

Από τις δραστηριότητες στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Γερμανίας στο 1995 σταχυολογούμε κυρίως τις μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας "Φολκσβάγκεν" και τις αλλαγές στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όσο καιτην επέτειο της ενοποίησης της Γερμανίας.

Πολλά ακούστηκαν τον Οκτώβρη για τα 5χρονα της ενοποίησης της Γερμανίας. Οι Ανατολικοί έχουν τη γνώμη ότι το κράτος τους "εισπράχτηκε" σχεδόν δωρεάν από τους Δυτικούς, ότι οι ίδιοι φτώχυναν και αυτοί που πλούτισαν είναι οι Γερμανοί μεγαλοκεφαλαιούχοι.

Μεγάλες μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία "Φολκσβάγκεν" πραγματοποιήθηκαν για αρκετές μέρες το Σεπτέμβρη, καθώς βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τους και της επιχείρησης. Ομως, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην αρχή, σχετικά με το κεντρικό ζήτημα της διασφάλισης της απασχόλησης και στο αίτημα των συνδικάτων για αυξήσεις των μισθών κατά 6%. Οι εργοδότες από τη μεριά τους απαιτούσαν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι υπερωρίες χωρίς όμως να τους καταβάλλονται και χρηματικά ποσά για αυτές, ενώ ζητούσαν να εργάζονται και τα Σάββατα. Τελικά, η συμφωνία επιτεύχθηκε με κάποιες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Ενα άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε γενικότερα όλο τον κόσμο ήταν η έγκριση του Μπούντεσταγκ στις 6/12 με 543 ψήφους υπέρ, 107 κατά - η υπόθεση "έβραζε" σε σιγανή φωτιά - για την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στη Βοσνία. Σχετικά με αυτό, τον Ιούνη, το Μπούντεσταγκ τάσσεται, με μεγάλη πλειοψηφία και για πρώτη φορά, υπέρ της αποστολής γερμανικών στρατευμάτων σε "εμπόλεμες συνθήκες". Λίγο αργότερα, στις 21 Ιούλη,γερμανικά τορνέιντος προσγειώνονται στην ιταλική Πιατσέντσα και από την 1 Αυγούστου αρχίζουν να πετάνε πάνω από τη Βοσνία, και από την 1 Σεπτέμβρη 5 τορνέιντος μετέχουν, για πρώτη φορά στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία, σε βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον θέσεων των Σερβοβόσνιων. Ετσι, φτάσαμε στην απόφαση της κυβέρνησης τον Οκτώβρη να στείλει 4.000 στρατιώτες στη Βοσνία (τη μεγαλύτερη ως τώρα στρατιωτική ανάμειξη στο εξωτερικό). Και τον Δεκέμβρη 543 κυβερνητικοί, σοσιαλδημοκράτες και μερικοί Πράσινοι βουλευτές εγκρίνουν την αποστολή.

Παράλληλα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που προσπαθεί να ξεπεράσει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του, διόρισε στις 11/10 νέο γενικό γραμματέα στο κόμμα, τον Φραντς Μεντεφέρινγκ. Στο μεταξύ, στις 16/11, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του κόμματος, ο Οσκαρ Λαφοντέν, προς γενική έκπληξη όλων, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση ο Σάρπινγκ που φερόταν μέχρι την τελευταία στιγμή ο μοναδικός υποψήφιος.

Τέλος, στις 14 Δεκέμβρη αναγκάστηκε να παραιτηθεί η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνα Λόιτχοϊσερ - Σναρεμπέργκερ του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος επειδή ήταν αντίθετη στην πρόσθετη παρακολούθηση των Γερμανών πολιτών με ηλεκτρονικά μέσα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε δυο συνέδρια του κόμματος αυτού, τα μέλη του είχαν αποφανθεί κατά της παραβίασης του ασύλου της κατοικίας. Το "δικαίωμα" του κρυφακούειν το είχαν ως τώρα οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά με νομοσχέδιο, που είναι υπ' υποβολή, θα απονεμηθεί το ίδιο "δικαίωμα" και στην αστυνομία. Το σκάφος της Βόννης πλέει, λοιπόν, σταθερά δεξιότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ