Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Τα σκάνδαλα και τα ναρκωτικά καλά κρατούν

Τα πολιτικά σκάνδαλα και οι παραπολιτικές δραστηριότητες του καρτέλ ναρκωτικών της πόλης Κάλι πρωταγωνίστησαν καθόλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Μόνο που αυτή τη φορά αυτός ο γνώριμος "κύκλος" της ειδησεογραφίας "αγκάλιασε" και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Ερνέστο Σάμπερ. Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών, που έφεραν στο φως τις πληροφορίες για χρηματισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Ερνέστο Σάμπερ, δεν οδήγησαν τελικά στην "κάθαρση" της πολιτικής ζωής στη χώρα, αφού "πνίγηκαν" άδοξα από το πόρισμα "αρμόδιας" κοινοβουλευτικής επιτροπής, που απάλλαξε τον Πρόεδρο από τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο με τα ναρκοδολάρια...

Στις 8 Φλεβάρη, δυνατός σεισμός προκαλεί πανικό στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκαλώντας το θάνατο 28 ατόμων και τον τραυματισμό 200 άλλων. Μέσα στην άνοιξη, αρχίζουν οι εισαγγελικές έρευνες σχετικά με την εξακρίβωση των κατηγοριών που βαρύνουν τον Πρόεδρο Ερνέστο Σάμπερ για χρηματισμό της παράταξής του από το καρτέλ ναρκωτικών της πόλης Κάλι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Οι καταθέσεις ορισμένων αξιόπιστων μαρτύρων βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τις σελίδες των κολομβιανών εφημερίδων, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τον υπουργό Αμυνας Φερνάντο Μποτέρο σε παραίτηση μέσα στον Ιούνη.Καθόλη τη διάρκεια του επόμενου διμήνου, πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ειδησεογραφία παίζουν τα ερωτηματικά γύρω από το εάν τελικά ο Πρόεδρος Σαμπέρ χρηματοδοτήθηκε από τα καρτέλ των ναρκωτικών. Στις 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Σαμπερ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, επικαλούμενος τη δράση τρομοκρατικών ομάδων και την ανάγκη αναχαίτισης της δραστηριότητας των καρτέλ ναρκωτικών... Λίγο πριν λήξει η πρώτη φάση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 19 Οκτώβρη κηρύσσει - κατόπιν... εορτής - παράνομη την παραπάνω απόφαση του Προέδρου.

Ο Ερνέστο Σάμπερ συνεχίζει απτόητος την ίδια τακτική, καθώς στις 3 Νοέμβρη,με αφορμή τη μυστηριώδη δολοφονία του πρώην γερουσιαστή Αλβάρο Γκομς Ουρτάδο (γνωστού πολιτικού αντιπάλου του), επιβάλλει και πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κολομβία! Με τον τρόπο αυτό και μέχρι το Γενάρη του 1996, η Κολομβία παραμένει στο "γύψο" με τον Ερνέστο Σαμπέρ και την κυβέρνησή του να έχουν διευρυμένες εξουσίες, μεταξύ των οποίων την προώθηση νόμων χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και την απαγόρευση της δημοσίευσης οποιασδήποτε είδησης που θεωρείται ως απειλή για τη δημόσια τάξη... Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι εισαγγελικές έρευνες "παγώνουν", και το έργο των λειτουργών της Δικαιοσύνης "αντικαθίσταται" από την ελεγχόμενη από τον Πρόεδρο Σάμπερ "Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σκανδάλων", η οποία στις 14 Δεκέμβρη απαλλάσσει τον... "πρώτο πολίτη" της χώρας από τη συμμετοχή στο σκάνδαλο με τα ναρκοδολάρια με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ