Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ανασφαλής κυβέρνηση, ανασφαλής "ειρήνευση"

Επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων το 1995 στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία υπήρξε η συνεχιζόμενη μείωση της δημοτικότητας και η ήττα του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ και οι εξελίξεις σ' ό,τι αφορά το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ταραχή στην κυβέρνηση των Συντηρητικών προκάλεσε η μεγάλη ήττα του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας στις τοπικές εκλογές της Σκοτίας στις 6/4. Μεγάλος νικητής βρέθηκε να είναι το Εργατικό Κόμμα, ενώ σημαντικά κέρδη έλαβε και το Σκοτικό Εθνικιστικό Κόμμα. Παράλληλα, στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Αγγλία και την Ουαλία, στις 5/5, παρόμοια εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, φέρνοντας πάλι νικητές με μεγάλη διαφορά τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να έχουν χάσει τις περισσότερες έδρες που κατείχαν.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός του στις 22/6, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο κόμμα. Η κίνησή του αυτή υπήρξε μια πράξη για να σταματήσει η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του από μια μικρή μειοψηφία μελών του κόμματος. Και αυτό φάνηκε μιας και ο ίδιος έθεσε και πάλι υποψηφιότητα για το αξίωμα αυτό και βγήκε τελικά νικητής με απόλυτη πλειοψηφία (4/7).

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά μετά την κατάπαυση του πυρός από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙΡΑ), συμφωνήθηκε στις 3/5 να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Βρετανίας και της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, Σιν Φέιν, στις 10 Μάη για να συζητήσουν για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας. Συνάντηση που τελικά πραγματοποιήθηκε στις 11/5, για πρώτη φορά μετά το 1972. Ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων, μια και η Βρετανία επέμενε πως κυρίαρχο είναι ο σταδιακός αφοπλισμός του ΙΡΑ, ενώ το Σιν Φέιν ζητά την απομάκρυνση των χιλιάδων Βρετανών στρατιωτών, την παύση των χιλιάδων αστυνομικών και την απελευθέρωση των περίπου 400 καταδίκων του ΙΡΑ.

Ο ΙΡΑ εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του λόγω της καθυστέρησης των συνομιλιών στις 1/9, ενώ σχεδόν τρεις μήνες μετά, και ενώ αναμενόταν η επίσκεψη του Κλίντον στην Ιρλανδία, στις 28/11 πραγματοποιήθηκε ξαφνική επίσκεψη του Ιρλανδού πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Και μια μέρα αργότερα, από κοινού, οι δύο πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιρλανδίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία "τριμελούς, ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής" για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων στην περιοχή. Ομως, μετά την επίσκεψη του Κλίντον και τις δηλώσεις του περί "λογικής ειρηνευτικής διαδικασίας", και ενώ ετοιμαζόταν να συνεδριάσει για πρώτη φορά η ειδική επιτροπή, στις 8/12, ο ΙΡΑ, με ανακοινωθέν του, αναφέρει ότι δεν παραδίνει τα όπλα.

Παράλληλα, στην Ιρλανδία, στη μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το διαζύγιο ήταν παράνομο, στις 24/11, οι κάτοικοι καλέστηκαν να πάνε στις κάλπες, ώστε να ψηφίσουν "ναι" ή "όχι" σχετικά με τη νομιμοποίησή του. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι με μικρή διαφορά κέρδισε το "ναι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ