Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ξαφνική παραίτηση Μουραγιάμα

ΤΟΚΙΟ.-

Παραιτήθηκε, χτες, από τη θέση του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τομιίτσι Μουραγιάμα. Παρά την απρόοπτη αυτή εξέλιξη, όμως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα δε θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξαντλήσει τη θητεία του στην ηγεσία της χώρας, που λήγει τον Απρίλιο.

Απροετοίμαστους βρήκε τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και τους ίδιους τους συνεργάτες του, η απόφαση του Τομιίτσι Μουραγιάμα να εγκαταλείψει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε τις προθέσεις του σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο ίδιος.

Οι δημοσιογραφικές αυτές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, λίγο αργότερα, από τον Μασαγιάσι Τακεμούρα, υπουργό Οικονομικών και ηγέτη του κόμματος Σακιγκάκε, ενός από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο Τακεμούρα, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες τόσο της ιαπωνικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης, υπογράμμισε ότι η παραίτηση Μουραγιάμα δε συνεπάγεται απαραίτητα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και διαβεβαίωσε ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρήσει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τακεμούρα, αλλά και του Κοϊτσι Κάτο, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού δε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Ο Κάτο δε δίστασε να δηλώσει ότι τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει, επειγόντως, να καταλήξουν σε μια θεμελιώδη και στοιχειώδη πολιτική συμφωνία, να συμφωνήσουν δηλαδή ως προς την ενότητα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Μουραγιάμα απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Ανακοίνωσε, όμως, ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο μεταξύ, ως επικρατέστερος διάδοχος του Ιάπωνα πρωθυπουργού εμφανίζεται ο νυν υπουργός Εμπορίου, Ριουτάρο Χασιμότο, ο οποίος ηγείται και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ