Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Απέραντη εκατόμβη

Παρά τις ελπίδες για ειρήνευση, η εμφύλια σύγκρουση στη νησιωτική χώρα προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς και πληγές, που πολύ δύσκολα θα επουλωθούν

Στην αρχή του 1995, κανείς στη Σρι Λάνκα δε φανταζόταν ότι η εμφύλια σύγκρουση στη νησιωτική χώρα θα λάμβανε τις διαστάσεις που έλαβε. ΤοΓενάρη, η κυβέρνηση και οι αντάρτες Ταμίλ κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Η προσπάθεια σχεδιαζόταν να είναι το πρώτο στάδιο για την ειρήνευση της νησιωτικής χώρας, που εδώ και 12 χρόνια γνωρίζει μια σκληρή εθνική σύγκρουση που εξελίχθηκε σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αλλά τους "αίσιους οιωνούς" του Γενάρη διαδέχτηκε η αναζωπύρωση των συγκρούσεων, τον Απρίλη. Ενα τυχαίο επεισόδιο προκάλεσε σύγκρουση, δεκάδες νεκρούς και η συμφωνία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Ηταν 17 του Απρίλη...

Η Πρόεδρος της χώρας, Σαντρίκα Τσαμαρατούνγκα - που, κατά ιστορική ειρωνεία, εκλέχθηκε με κύριο επιχείρημα της προεκλογικής της εκστρατείας την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας - πραγματοποίησε στροφή πολιτικής 180 μοιρών. Ο αγώνας πήρε διαστάσεις σύγκρουσης μέχρις εσχάτων.

Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, οι άγριες μάχες στο εσωτερικό της χώρας συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Ο στρατός αποπειράθηκε να περιορίσει τους αντάρτες της οργάνωσης "Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ" στο ορμητήριό της, τη χερσόνησο Τζάφνα, και την ομώνυμη πόλη.

Στο διάστημα αυτό, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι.

Τον Οκτώβρη, ο στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον των ανταρτών. Χιλιάδες στρατιώτες, με την υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων και βαρέως πυροβολικού περικύκλωσαν τη χερσόνησο. Μετά από μια περίοδο που οι δυνάμεις του στρατού προσπάθησαν να αποναρκοθετήσουν τις γύρω περιοχές, ο κλοιός έγινε ασφυκτικός και η σύγκρουση αδυσώπητη.

Πεντακόσιες χιλιάδες αμάχων, έντρομοι από την αγριότητα των αντιμαχομένων, εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά κύματα. Ο Ερυθρός Σταυρός αποσύρθηκε από την Τζάφνα, απευθύνοντας - μάταια - έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει. Επίσης χωρίς αντίκρυσμα έμεινε η προσπάθεια ορισμένων μετριοπαθών Ταμίλ να πείσουν τις δύο παρατάξεις να προσέλθουν σε διάλογο ξανά.

Το Νοέμβρη, οι κυβερνητικές δυνάμεις αρχίζουν μαζική επίθεση. Χιλιάδες στρατιώτες μεταφέρονται διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης στην περιοχή της Τζάφνα. Η πόλη της Τζάφνα μεταβάλλεται σε άδεια ερείπια. Στις 15 Νοέμβρη, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Τζάφνα, αλλά η νίκη τους αυτή είναι πύρρεια: Πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 5.000. Χιλιάδες αντάρτες διαφεύγουν στις δασώδεις και δύσβατες, ορεινές γύρω περιοχές.

Ο χρόνος έκλεισε με το στρατό της Σρι Λάνκα να έχει σαφώς το "πάνω χέρι" έναντι των ανταρτών Ταμίλ, αλλά τίποτε δεν έχει τελειώσει... Οι αυτονομιστές Ταμίλ πραγματοποιούν, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στρατολόγηση νέων μελών, ενώ οι εκπρόσωποί τους διατυμπανίζουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους για ανεξαρτησία. Πληροφορίες μιλούν για μεταφορά φορτίων χημικών όπλων στην περιοχή, γεγονός που δημιουργεί φόβους για περαιτέρω επέκταση και εκτράχυνση της σύγκρουσης, που ως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-05-30 00:00:00.0)
Πάνω από 200 νεκροί (2008-04-25 00:00:00.0)
Δεκάδες οι νεκροί απ' την κόλαση συγκρούσεων... (2006-12-12 00:00:00.0)
Ερικ Σολχάιμ (2000-11-05 00:00:00.0)
Σρι Λάνκα (1999-01-17 00:00:00.0)
Κυνήγι ανταρτών (1996-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ