Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ολο και πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Τουρκία, καθώς απομακρύνεται η προοπτική σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης. Οι προσπάθειες για επίτευξη σχηματισμού κυβέρνησης επικεντρώνεται προς την κατεύθυνση μιας συμμαχίας "εθνικής ενότητας", στην οποία θα συμμετάσχει και ο Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτης του Ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας.

Αλλά ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δηλώνει ότι μια τέτοια προοπτική "δεν είναι ρεαλιστική". Παράλληλα, είναι γνωστή η άποψη της υπηρεσιακής πρωθυπουργού και αρχηγού του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, να μη συμμαχήσει με τους ισλαμιστές. Αντίθετα, ο Μεσούτ Γιλμάζ δεν αποκλείει ως τώρα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Ετσεβίτ δηλώνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνηθίσει σε συμμαχίες και συνασπισμούς και σε κυβερνήσεις μειοψηφίας. Και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, είπε ότι αν δεν ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και δεν προσαρμοστούν οι εκλογικές περιφέρειες στα νέα δεδομένα, η εκλογική διαδικασία δε θα αλλάξει τίποτα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν το κατά πόσον η τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της, θα μπορούσε να αντέξει νέες εκλογές. Και ακόμη, οι πολιτικοί αρχηγοί της Τουρκίας στην πλειοψηφία τους δε δείχνουν να επιθυμούν νέες εκλογές, αφού:

- Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο Ερμπακάν να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτές, κάτι που θα επιτείνει την... αμηχανία των αντιπάλων του,- Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που μπορεί να περιμένει κανείς στο πολιτικό σκηνικό. Εκτός, ίσως, από την είσοδο στη Βουλή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Αλπαρσλάν Τουρκές, που στις τελευταίες εκλογές κινήθηκε στο όριο του απαιτούμενου ποσοστού (πάνω από 10%) για να μπει στην εθνοσυνέλευση.

Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η μόνη που ίσως θα είχε να αποκομίσει κάποιο όφελος από τις νέες εκλογές είναι η Τανσού Τσιλέρ, η οποία προσβλέπει σε συνεργασία με τον Τουρκές. Αν μπει ο Τουρκές στη Βουλή. Και αν η Τσιλέρ έχει το ίδιο ποσοστό.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εντός των επόμενων ημερών. Μένει να μάθουμε ποιο σενάριο από όσα έχουν εμφανιστεί θα γίνει πραγματικότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμενόμενη "έκπληξη"; (1999-04-20 00:00:00.0)
Προσπάθειες Γιλμάζ για σχηματισμό κυβέρνησης (1997-06-25 00:00:00.0)
Νέα κυβερνητική κρίση (1997-04-26 00:00:00.0)
Ελιγμοί Τσιλέρ (1996-03-01 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία (1996-02-14 00:00:00.0)
Αδηλες οι προθέσεις Γιλμάζ (1996-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ