Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σεισμοί, τρομοκρατία και οικονομικές κυρώσεις

Μία από τις πραγματικά δύσκολες χρονιές ήταν το 1995 για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Από τον πρώτο μήνα του χρόνου μέχρι τον τελευταίο, μία σειρά ποικίλων πολιτικών, οικονομικών γεγονότων και φυσικών καταστροφών ήρθε στην επιφάνεια, κάνοντας τη ζωή ανυπόφορη για την πλειοψηφία των 124.000.000 Γιαπωνέζων.

Στις 17 Γενάρη, ο καταστροφικός σεισμός των 7,2 βαθμών Ρίχτερ σταματάει το ρολόι του χρόνου, σκορπίζοντας τη φρίκη και την καταστροφή στο Κόμπε, στο Κιότο και την Οζάκα. Ο χειρότερος σεισμός των τελευταίων πενήντα χρόνων προκαλεί το θάνατο 6.000 ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων και οικονομικές ζημιές ύψους τουλάχιστον 85,5 δισ. δολαρίων. Δύο μήνες μετά, στις 20 Μάρτη,εκδηλώνεται διαρροή του τοξικού αερίου "σαρίν" στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο του Τόκιο, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων και τη μεταφορά 5.500 άλλων στα νοσοκομεία της ιαπωνικής πρωτεύουσας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Στις 16 Μάη,οι αστυνομικές αρχές μετά από μαραθώνιες έρευνες και ανακρίσεις συλλαμβάνουν τον ψυχοπαθή Σόκο Ασαχάρα, αρχηγό της μυστικιστικής παραθρησκευτικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια", και δεκάδες στελέχη της οργάνωσης αυτής, με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης, ως βασικούς υπεύθυνους για τη διαρροή του αερίου "Σαρίν" στο Τόκιο. Τον ίδιο μήνα, οι ΗΠΑ απειλούν την κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τομιίτσι Μουραγιάμα με την επιβολή κυρώσεων, αυξάνοντας - σε πρώτη... δόση - τους δασμούς σε αυτοκίνητα πολυτελείας, προκαλώντας στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ζημιές ύψους περίπου 5,9 δισ. δολαρίων. Στις 28 Ιούνη,μόλις λίγες ώρες πριν την εκπνοή του αμερικανικού τελεσίγραφου για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, η Ιαπωνία ενδίδει και καταλήγει σε συμφωνία για το εμπόριο αυτοκινήτων.

Αρκετούς μήνες μετά, ο βιασμός μιας 12χρονης μαθήτριας από Αμερικανούς πεζοναύτες στο νησί Οκινάουα προκαλεί θύελλες αντιαμερικανικών εκδηλώσεων, βάζοντας σε νέες περιπέτειες τις σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας, αυτή τη φορά στο στρατιωτικό πεδίο. Από τις 15 Οκτώβρη μέχρι τις 7 Νοέμβρη (οπότε αρχίζει η δίκη των Αμερικανών πεζοναυτών), χιλιάδες κάτοικοι της νήσου Οκινάουα κατακλύζουν τους δρόμους με βασικό αίτημα την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από την περιοχή τους. Στις 14 Νοέμβρη,οι Πρόεδροι της Κίνας και της Νότιας Κορέας, μετά από το τέλος της μεταξύ τους συνάντησης, προβαίνουν σε αυστηρές συστάσεις σε βάρος της Ιαπωνίας, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο αναβίωσης του ιαπωνικού μιλιταρισμού. Η σχετική αφορμή είχε δοθεί από τις δηλώσεις πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μουραγιάμα, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η Κορέα ωφελήθηκε κατά την περίοδο που η τελευταία ήταν αποικία της Ιαπωνίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ