Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πιθανότητα απόσχισης

Τα προβλήματα αλιείας όξυναν σοβαρά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το δημοψήφισμα έφερε πολύ κοντά τη δυνατότητα απόσχισης του Κεμπέκ

Η επιδείνωση των σχέσεων Καναδά - Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή τη διαμάχη των δύο πλευρών για τα δικαιώματα της αλιείας στον Βόρειο Ατλαντικό και το δημοψήφισμα της 30ής Οκτώβρη σχετικά με την απόσχιση ή μη της γαλλόφωνης επαρχίας Κεμπέκ, ήταν τα πιο βασικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία αυτής της χώρας μέσα στο '95.

Σε έντονο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξελίχθηκε η κατ' αρχήν σύλληψη ισπανικού αλιευτικού από την καναδική ακτοφυλακή στις 15/3. Η ενέργεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την απόφαση της ΕΕ να διακόψει όλες τις επίσημες σχέσεις με τον Καναδά. Φυσικά, το επεισόδιο αυτό ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η διαμάχη, ενώ το κύριο ήταν η κατανομή των αλιευμάτων στην περιοχή. Μέχρι τότε, η Οργάνωση Αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού παραχωρούσε μόνο 3.400 τόνους του συνολικού επιτρεπομένου αριθμού. Η κατάσταση εξελίχθηκε σε κρίσιμη, όταν ο Καναδάς ανέστειλε κάθε διαπραγμάτευση με την ΕΕ όσο παραμένουν αλιευτικά πλοία στην περιοχή. Ωστόσο, την ίδια μέρα, η απελευθέρωση του ισπανικού αλιευτικού στις 17/3 από τον Καναδά άνοιξε το δρόμο για τις συνομιλίες, όπου και η ΕΕ συμφώνησε να συναντηθεί με τον Καναδά και να μην επιβάλει εμπορικές κυρώσεις. Στο μεταξύ, ενώ ήταν διχασμένες οι απόψεις για το πώς ακριβώς θα λυθεί η διαμάχη, η Ισπανία ανακοίνωσε στις 28/3 πως θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ την ίδια στιγμή οι Βρετανοί ψαράδες έδειξαν με κάθε τρόπο την υποστήριξή τους προς τον Καναδά. Ομως, σε τελική συμφωνία κατέληξαν οι δύο πλευρές στις 17/4 για να τερματιστεί η διένεξη για τα αλιευτικά δικαιώματα. Η συμφωνία προβλέπει πως τα συνολικά αλιεύματα των 27.000 τόνων που έχει προσδιορίσει ο Οργανισμός Αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού για το 1995, θα μοιραστούν, 10000 στον Καναδά και άλλα τόσα στην ΕΕ και ό,τι απομένει στις άλλες χώρες.

Στο παρά πέντε γλίτωσε ο Καναδάς την απόσχιση της επαρχίας Κεμπέκ. Το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ής Οκτώβρη σ' αυτή τη γαλλόφωνη επαρχία δεν έδωσε λύση σ' ένα ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ζωή αυτής της χώρας από τη δεκαετία του '60. Το ποσοστό του 50,3%, που έδωσαν οι οπαδοί της "ένωσης", προκάλεσε προσωρινά ανακούφιση και ουδεμία αλλαγή στον γεωγραφικό χάρτη αυτής της χώρας. Ομως, τόσο ο ηγέτης του Κόμματος του Κεμπέκ, Λισιέν Μπουσάρ, όσο και αξιωματούχοι της περιφερειακής κυβέρνησης της επαρχίας Κεμπέκ, διαβεβαίωναν - και μετά το δημοψήφισμα - ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του στόχου της απόσχισης της περιοχής από τον υπόλοιπο Καναδά. Είναι, πάντως, εξίσου χαρακτηριστική και η απήχηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος σε μια μερίδα ψηφοφόρων του γαλλόφωνου Κεμπέκ. Τα ξημερώματα της 30ής Οκτώβρη προς 1η Νοέμβρη,δεκάδες οπαδοί του ΟΧΙ και του ΝΑΙ συνεπλάκησαν - όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με αστυνομικούς - με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα και να συλληφθούν 40 άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ