Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Πολιτικά αδιέξοδα και νέος Πρόεδρος
  • Ο Λ. Βαλέσα προκάλεσε έντονες διαμάχες με το Κοινοβούλιο έχασε την προεδρία και δημιουργεί πάλι πολιτική κρίση

Ο "πόλεμος των κορυφών", που λεγόταν η διαμάχη μεταξύ του Προέδρου της χώρας Λεχ Βαλέσα και της κυβέρνησης συνασπισμού, υπήρξε το κυριότερο θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων της Πολωνίας. Αιτία της διαμάχης υπήρξε η μη έγκριση του προϋπολογισμού από τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος από τη μεριά του ζητούσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό στις 3/1, ενώ ο Πρόεδρος δε δεχόταν να βάλει την υπογραφή του. Ο πολιτικός σάλος συνεχίστηκε, όταν ο Βαλέσα ζήτησε να αυτοδιαλυθεί το Κοινοβούλιο, απειλώντας ότι "αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνω εγώ". Ωστόσο, στις 4/2, οι βουλευτές με πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της πρότασης ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Με την ελπίδα να σταματήσει ο "πόλεμος των κορυφών" και να αποφευχθούν πρόωρες βουλευτές εκλογές, ο τότε πρωθυπουργός Βάλντεμαρ Πάβλακ προσφέρθηκε να παραιτηθεί (9/2) και να αναλάβει την κυβέρνηση ο μέχρι τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γιόζεφ Ολέσκι. Πράξη που έγινε, και έτσι, στις 8/3, ο Λεχ Βαλέσα, μετά από μήνες αντιπαράθεσης, αναγκάστηκε να υπογράψει τον προϋπολογισμό της χώρας, δίνοντας έτσι ένα "τέλος" στον "πόλεμο των κορυφών".

Το φθινόπωρο, και συγκεκριμένα στις 5/11 διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές όπου τα αποτελέσματα έδειχναν ότι οι δύο κύριοι υποψήφιοι, ο Λεχ Βαλέσα και ο Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, είχαν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, λαμβάνοντας 32,47% και 36,07% αντίστοιχα. Ετσι, ήταν αναπόφευκτος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 19/11, φέρνοντας τον Κβασνιέφσκι νικητή και τον Βαλέσα ηττημένο, μιας και έλαβαν 51,72% και 48,28% αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά, είχαν ως αποτέλεσμα την απογοήτευση του Βαλέσα, ο οποίος από τη μεριά του ζήτησε από τους οπαδούς του να υποβάλουν ενστάσεις για μη σωστή διεξαγωγή των εκλογών. Ετσι, πάνω από 600.000 ενστάσεις υποβλήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τις τελευταίες μέρες του χρόνου ξέσπασε νέα πολιτική διαμάχη μεταξύ του Βαλέσα και του Ολέσκι, όταν ο πρώην Πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτα συνάντηση, δυο μέρες πριν την παράδοση της προεδρίας στον νέο Πρόεδρο Κβασνιέφσκι (19/12), με ανώτατα στελέχη της Βουλής και της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως τη συμμετοχή του Ολέσκι. Ο Βαλέσα κατηγόρησε τον Πολωνό πρωθυπουργό για διενέργεια κατασκοπίας από το 1983 και υποστήριξε ότι συνέχισε τη δραστηριότητά του αυτή στο διάστημα που ήταν πρόεδρος της Βουλής από τον Οκτώβρη του 1993 ως τον Μάρτη του 1995. Πράξη που ο Ολέσκι αρνείται κατηγορηματικά. Στις 21/12 οι βουλευτές του Βαλέσα ζήτησαν την προσωρινή απομάκρυνση του Ολέσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ