Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναζητώντας... το χαμένο πολιτικό σκηνικό

Απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Το 1995 βρήκε την Ιταλία σε συνεχή αναζήτηση νέου πρωθυπουργού και κυβέρνησης μιας και τις τελευταίες μέρες του '94 (23/12) ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε μετά από την ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση μομφής της κυβέρνησής του. Ετσι, ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις του Προέδρου Σκάλφαρο, διορίστηκε ο Λαμπέρτο Ντίνι πρωθυπουργός και όρισε την κυβέρνησή του στις 17/1.

Στο μεταξύ, σκάνδαλο ξέσπασε σχετικά με τις διασυνδέσεις του πρώην πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι με τη μαφία, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί τελικά. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καλέστηκε αρκετές φορές για ανάκριση για οικονομικές ατασθαλίες στις επιχειρήσεις του, όπου και αυτός από τη μεριά του παραπέμφθηκε. Παράλληλα, η παραπομπή σε δίκη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας έχει ζητηθεί για τον Αντόνιο ντι Πιέτρο, γνωστό για τη δράση του στη δικαστική ομάδα "Καθαρά Χέρια".

Τον Μάη, ξέσπασε κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων με αφορμή την έγκριση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τις συντάξεις. Παράλληλα, απεργίες και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, για το πάγωμα των μισθών, τη βαριά φορολογία, την ανεργία και γενικά την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Πρόταση μομφής υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση Ντίνι με τη μέχρι τελευταίας στιγμής σιγουριά να υπερψηφιστεί στις 26 Οκτώβρη. Ο Ντίνι κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία για μικρό διάστημα, μιας και η Βουλή την απέρριψε με 310 ψήφους κατά και 291 υπέρ, ενώ οι βουλευτές του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που αρχικά είχε υποστηρίξει πως θα ψήφιζε υπέρ της πρότασης μομφής, τελευταία στιγμή, απείχαν οι βουλευτές του από την ψηφοφορία.

Τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη, και ενώ συζητιέται και θα γίνει ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, είχε ανακοινωθεί πως θα παραιτηθεί η κυβέρνηση Ντίνι, οπότε, είτε θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, είτε θα διοριστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μακράς πνοής που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων για το διάστημα των έξι μηνών της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε θα διαδεχτεί ο Ντίνι τον εαυτό του, πράγμα που έχει δηλώσει πως επιθυμεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ