Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Να γίνει η ΚΝΕ ψυχή και καρδιά της ελληνικής νεολαίας

Με έκδηλη τη συγκίνηση, ένθεν κακείθεν, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, με τα πυκνά χειροκροτήματα και το σύνθημα "οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία" να τον συνοδεύουν για αρκετή ώρα.

"Ειλικρινά σας λέω, είπε - όταν τελικά τον άφησαν τα χειροκροτήματα να μιλήσει - ότι χαρά και συγκίνηση νιώθω, που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να χαιρετίσω το συνέδριο της ΚΝΕ, το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Ολη αυτή την ώρα που βρίσκομαι κοντά σας αναπολούσα τα παλιά. Θυμήθηκα το τελευταίο συνέδριο της ΟΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε κάπου 61 χρόνια πριν. Θυμήθηκα τους αγώνες της νεολαίας που, δίπλα στο ΚΚΕ, πρωτοστατούσε για το 8ωρο, για την ασφάλιση, για την Κυριακή αργία, για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τόσα άλλα. Θυμήθηκα τη νεολαία που πάλευε ασυνθηκολόγητα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Θυμήθηκα τη νεολαία που αντιστάθηκε στον ντόπιο και ξένο φασισμό, τη νεολαία, που μαζί με τους Κουκουέδες, τους ΕΑΜίτες και άλλους δημοκράτες γράψανε το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Δε σας κρύβω ότι αναπολούσα και πάντα κατέληγα στο ίδιο: Είμαστε υπερήφανοι για την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Ναι, είμαστε περήφανοι. Αγαπητοί σύντροφοι,

Τα ίδια συναισθήματα δοκιμάζω όταν βλέπω κι εσάς. Γιατί κι εσείς κι η δική σας γενιά αγωνίζεται σήμερα κάτω από δύσκολες συνθήκες για τα συμφέροντα της νεολαίας, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, για αληθινή δημοκρατία, για πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη, για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Το ίδιο συναίσθημα νιώθω, γιατί είσαστε η συνέχεια. Είσαστε η συνέχεια και των οραμάτων και των αγώνων.

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι,

Κνίτες και Κνίτισσες,

Ολοι είμαστε μάρτυρες της προσπάθειας της άρχουσας τάξης και των αμερικανο-ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών να αμαυρώσουν το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον των λαών. Προπαγανδίζουν το τέλος των ιδεολογιών, γιατί, τάχατες, κατέρρευσαν μαζί με τα σοσιαλιστικά καθεστώτα των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Καλλιεργούν τη λαθολογία και σπρώχνουν τους νέους στη φυγή από την πραγματικότητα. Τους σπρώχνουν στην αναζήτηση προσωπικών λύσεων, μιλώντας για το μάταιο της οργανωμένης πάλης. Οσα λάθη κι αν καταμαρτυρούν οι "ειδικοί" της λαθολογίας σε βάρος και των σοσιαλιστικών καθεστώτων και στις προηγούμενες γενιές των αγωνιστών, αυτοί έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους, στο ακέραιο και το ταξικό καθήκον και το αγωνιστικό και το διεθνιστικό. Αν ο σοσιαλισμός οπισθοδρόμησε σε μια συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη, τα επιτεύγματα και η ιστορική του συμβολή στην πρόοδο των λαών ούτε χάθηκαν, ούτε πρόκειται να χαθούν. Οσο μεγάλο πλήγμα κι αν είναι η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης αυτό δε σημαίνει ούτε το τέλος της ιστορίας, ούτε το τέλος του σοσιαλισμού.

Ασφαλώς όλα αυτά τα χρόνια πολλά άλλαξαν. Ενα όμως δεν άλλαξε. Δεν άλλαξε και δεν πρόκειται ν' αλλάξει το όραμα για μια κοινωνία δίκαιη, για μια κοινωνία ανθρώπινη, για μια κοινωνία σοσιαλιστική. Το μεγάλο δίδαγμα από τους αγώνες αυτούς και τα επιτεύγματα είναι, ότι κινητήρια δύναμη της ιστορίας ήταν και παραμένει η ταξική πάλη. Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ταξικά πρέπει να βλέπουμε τα ζητήματα και τις συγκεντρώσεις μας και την ενότητά μας.

Ολα τα κεκτημένα των εργαζομένων, που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, αντιμετωπίζουν σήμερα μια σοβαρή απειλή: Την απειλή της αφαίρεσης. Ο πρωθυπουργός της χώρας και μάλιστα από τη Γερμανία, επίσημα εξάγγειλε το τι πρόκειται να γίνει στα επόμενα χρόνια. Εναπόκειται στη δική σας γενιά να υπερασπίσετε όλες τις κατακτήσεις, αντιμετωπίζοντας αγωνιστικά και ανυποχώρητα αυτή την πρόκληση των καιρών. Χρέος σας να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να συνειδητοποιήσει η νεολαία για ποιες ιδέες και σκοπούς πρέπει να παλέψει. Ενάντια σε ποιον πρέπει να παλέψει και σε ποια μαζική οργάνωση πρέπει να ενταχθεί. Είμαι βέβαιος πως θα αποδειχτείτε αντάξιοι και των παλιότερων αγωνιστών, αλλά και των νέων περιστάσεων.

Σας βλέπω και αναπολώ τα παλιά, αλλά σας βλέπω και οραματίζομαι και το μέλλον. Ενα μέλλον δημοκρατικό, λαϊκό, σοσιαλιστικό.

Στο τέλος, σας εύχομαι η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας να γίνει η ψυχή και η καρδιά της ελληνικής νεολαίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ