Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το άρωμα της πρωτοπορίας

"Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το Κάπα Κάπα Εψιλον στην πρωτοπορία"! Εκατοντάδες νέοι κομμουνιστές με υψωμένες γροθιές καλωσόριζαν με αυτόν τον τρόπο τους βετεράνους συντρόφους τους, που τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

"Τιμημένο ΚΚΕ"! Ορθια η αίθουσα χειροκροτούσε τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος, τον Χαρίλαο Φλωράκη,που ανέβαινε στο βήμα για να χαιρετίσει το κορυφαίο γεγονός της Οργάνωσης.

Πριν, η αίθουσα είχε κρατήσει το κόκκινο άρωμα της εικόνας από το τελευταίο πλάνο του βίντεο, με τον Λένιν να προβάλλει, σε μια περιστροφή αυτού του πανέμορφου πλανήτη που ζούμε.

***

Είχε κρατήσει το άρωμα της εικόνας του πρωινού στην πλατεία Συντάγματος, όπου η "Διεθνής" ακούστηκε πάνω από μια πόλη που επιμένει να μην παραδίνεται.

Είχε κρατήσει το άρωμα του "καλώς όρισες, σύντροφε" στους αντιπροσώπους των νεολαιίστικων, κομμουνιστικών, αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων που έφτασαν στην Πρωτομαγιάτικη Αθήνα από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, την Αμερική.

Είχε κρατήσει το άρωμα ενός ενθουσιασμού κάθε τι άλλο παρά αφηρημένου, που εκφράστηκε με συνθήματα, χειροκροτήματα, με μια αίθουσα να σηκώνεται όρθια, αποτέλεσμα του αγώνα κάθε νεολαίου ξεχωριστά και όλων μαζί για να στηρίξουν τα μπλόκα των αγροτών, να μαζικοποιήσουν τα συλλογικά όργανα στα σχολειά και τα πανεπιστήμια, στη δουλιά και την ανεργία, να ραγίσουν και να σπάσουν τα ιδεολογήματα της "παραμύθας", των τεχνιτών "παραδείσων" ενός συστήματος που δεν μπορεί να κρατήσει πλέον ούτε τη δυσωδία της σαπίλας του.

Ενθουσιασμός διαχρονικός, αφού συναντιόταν με τα χαμόγελα των βετεράνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργατικών σωματείων.

Ενθουσιασμός διαχρονικός, αφού έφερνε στο νου, όπως είπε και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, στιγμές από το τελευταίο Συνέδριο της ΟΚΝΕ πριν από 61 χρόνια.

***

"Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός"! Ηταν το "καλώς όρισες" για την Κούβα που επιμένει να αντιστέκεται. Ηταν το "καλώς όρισες" που έβγαινε έξω από τους τοίχους της αίθουσας σε κάθε νέο που νιώθει πως η σημερινή πραγματικότητα δεν του ταιριάζει. Πως είναι πιο ψηλά από οτιδήποτε θέλει να τον φέρει κάτω. Αν όντως η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε σίγουρα θα έχουμε μια καλή μέρα στη συνέχεια.

Γρ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ