Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ ο Σύνδεσμος Γραφείων Μελετών

Την "παγκόσμια πρωτοτυπία" του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναθέτει τη μελέτη για την κατασκευή ενός οδικού έργου σε πληθώρα μελετητικών γραφείων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική "επικίνδυνη" για την ποιότητα των έργων, λόγω έλλειψης συντονισμού των διαφόρων γραφείων.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, να αναθεωρήσει την πρακτική αυτή και να αναθέτει μελέτες με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα άρτιας και επιστημονικής εκπόνησής τους και αναφέρει: "Ο ΣΕΓΜ με ανησυχία διαπιστώνει την εντός μικρού χρονικού διαστήματος επανάληψη του φαινομένου, αυτή τη φορά με μελέτες συνολικής προεκτιμώμενης αμοιβής 644 εκατομμυρίων δραχμών. Οι μελέτες αυτές ανατέθηκαν συνολικά σε 32 μελετητικά γραφεία, γεγονός που εγκαινιάζει μια παγκοσμίως πρωτότυπη πρακτική στον τομέα ανάθεσης και εκπόνησης μελετών ενιαίου χαρακτήρα έργων".

Τα έργα στα οποία αναφέρεται ο ΣΕΓΜ είναι:

- Η μελέτη σκοπιμότητας και προκαταρκτική έρευνα της οδού Καβάλας - Κήπων (ελληνοτουρκικά σύνορα), με συνολική αμοιβή 84 εκατομμυρίων δραχμών. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε σε 5 μελετητικά γραφεία.

- Η ολοκλήρωση μελέτης του τμήματος Τρίπολη - Μεγαλόπολη της νέας Εθνικής Οδού Τρίπολης - Καλαμάτας, προεκτιμώμενης αμοιβής 260 εκατομμυρίων δραχμών, η οποία ανατέθηκε σε 11 μελετητικά γραφεία, και

- Η μελέτη σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την Αλεξανδρούπολη, προεκτιμώμενης αμοιβής 300 εκατομμυρίων δραχμών, η οποία ανατέθηκε σε 16 μελετητικά γραφεία!

"Ο κατακερματισμός των μελετών, καταλήγει ο ΣΕΓΜ, δημιουργεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά, ειδικότερα ως προς το εάν εξασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος και εάν εξασφαλίζει μια τέτοια διασπορά το ενιαίο των μελετών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για το ενιαίο της εκτέλεσης των έργων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ