Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Ετοιμα να καταρρεύσουν 500 νεοκλασικά

Την αδιαφορία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής. Εκστρατεία για τη διάσωσή τους έχει ξεκινήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης "Η Γειτονιά"

Σήμα κινδύνου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο Αθηναίων "εκπέμπουν" οι κάτοικοι των Εξαρχείων για τη διάσωση περίπου 500 νεοκλασικών κτιρίων της περιοχής. Δεκάδες νεοκλασικά, που έχουν κηρυχτεί διατηρητέα από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, αφού - παρά τις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής - δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες αναπαλαίωσης, επισκευής και συντήρησής τους.

Εδώ και ένα χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης "Η Γειτονιά" έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη διάσωση των νεοκλασικών, επισημαίνοντας το πρόβλημα στους αρμόδιους, χωρίς ωστόσο να πάρουν μια σαφή απάντηση για το θέμα. Ετσι, οι κάτοικοι, υπό την απειλή της κατάρρευσης αρκετών εγκαταλειμμένων νεοκλασικών στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη δεδομένη αδιαφορία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησαν μόνοι τους να επισκευάζουν και να αξιοποιούν κτίσματα, τα οποία λειτουργούν τώρα ως πολιτιστικοί χώροι, όπως το Θέατρο Εξαρχείων - Θεμιστοκλέους και το Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου - Μεθώνης.

Ταυτόχρονα, ο σύλλογος έχει ξεκινήσει την καταγραφή των νεοκλασικών που χρειάζονται αναπαλαίωση και ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των κτιρίων για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να ενταχθούν τα νεοκλασικά στο σχέδιο ανάπλασης και επισκευής αξιόλογων διατηρητέων κτιρίων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

"Το κόστος της αναπαλαίωσης τέτοιων κτιρίων είναι δυσβάσταχτο για τους ιδιοκτήτες και η γραφειοκρατία, σχετικά με το τι δικαιούνται να παίρνουν σαν ενίσχυση, δαιδαλώδης", σημειώνει η Κ. Σαββίδου,γενική γραμματέας του συλλόγου. "Γι' αυτό, συνεχίζει, ζητήσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας ενημερώσει ποιοι κρατικοί ή δημοτικοί φορείς δίνουν χρήματα για τις εργασίες συντήρησης, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να δικαιούνται επιχορηγήσεις και ποια μορφή μπορεί να έχει η επιχορήγηση".

Επισημαίνεται ότι ο σύλλογος έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ξεκινήσει η επισκευή των προσόψεων των διατηρητέων κτιρίων. Συγκεκριμένα, με επιστολή προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Δήμο Αθηναίων και το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων τον Οκτώβρη του '96 ο σύλλογος έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνοντας: "Ακόμα περιμένουμε απάντηση στο ερώτημα για το τι σχέδια ανάπλασης υπάρχουν για τη συνοικία μας και τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των νεοκλασικών".

Με νέα επιστολή προς τη Διεύθυνση Ειδικών Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Απρίλη του '96, ο σύλλογος τόνιζε και πάλι την ανάγκη συντήρησης των νεοκλασικών που έχουν απομείνει στην περιοχή, προκειμένου να διασωθούν από την κατάρρευση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε απάντησή του προς το σύλλογο, ανέφερε ότι η επισκευή και συντήρηση των κτιρίων εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής Εξαρχείων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει και μαζί μ' αυτό παραμένει στάσιμη και η αναπαλαίωση των κτιρίων της περιοχής... Η ευαισθησία του υπουργείου για το θέμα "εξαντλήθηκε" απλά και μόνο στην καταγραφή των διατηρητέων νεοκλασικών της περιοχής που ξεπερνούν τα 400. Κι αυτό όμως μετά από αίτηση του συλλόγου, προκειμένου να σχηματίσει πλήρη εικόνα για όλα τα κτίρια που χρειάζονται αναπαλαίωση και να ξεκινήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι τις εργασίες, αφού οι αρμόδιοι "αδυνατούν"...

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ