Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Πολιτική παρέμβαση για διώξεις και αποζημιώσεις

Συλλαλητήριο στις 23 Μάη στη Λάρισα και συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να σταματήσουν οι διώξεις αγροτών και να καταργηθούν οι διατάξεις που αποκλείουν τους διωκόμενους αγρότες αγωνιστές από αποζημιώσεις που δικαιούνται

ΛΑΡΙΣΑ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Αποφασισμένοι να ασκήσουν πίεση προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να ανατρέψουν τη "βιομηχανία" διώξεων και δικών που έχει στήσει η κυβέρνηση, για να εκδικηθεί τους αγρότες για τις τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, δήλωσαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα(ΠΑΣΕ).

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Λάρισα με τη συμμετοχή δικηγόρων από τους Συλλόγους της Θεσσαλίας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα μέλη της ΠΑΣΕ υπογράμμισαν την απόφασή τους να παλέψουν, ώστε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για να παραγραφούν, από την κυβέρνηση, οι άδικες καταδίκες και διώξεις σε βάρος των αγροτών. Στην κατεύθυνση αυτή, η Πανθεσσαλική θα επισκεφθεί τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή, και θα θέσει το ζήτημα "για οριστική λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση". Παράλληλα, στις 23 του Μάη - μέρα που δικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής και άλλοι αγρότες - θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο χώρο των δικαστηρίων με τη συμμετοχή των αγροτών και άλλων φορέων. Τα μέλη της Πανθεσσαλικής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβούν σε αγωγές εναντίον του ελληνικού δημοσίου για τις καταστροφές που έγιναν στα τρακτέρ τους στο μπλόκο των Μικροθηβών.

Πρώτος το λόγο στην προχτεσινή σύσκεψη πήρε ο Β. Μπούτας,ο οποίος καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τελευταία απόφαση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,με την οποία γίνεται προσπάθεια να αποκλειστούν από τις αποζημιώσεις, που δικαιούνται οι αγρότες που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί δικαστική δίωξη εναντίον τους για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αφού σημείωσε ότι"στην Καρδίτσα δόθηκαν κάποιες αποζημιώσεις σε αγρότες, αφού πρώτα υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες πιστοποιούσαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της υπουργικής εγκυκλίου, ο Β. Μπούτας επισήμανε τον κίνδυνο να κληθούν οι αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα - αποζημιώσεις που παίρνουν - και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο! - καθώς ο υπουργός Γεωργίας δεν καταργεί και τις σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες προσπάθησε να τους αποκλείσει... "Η πολιτική αυτή επιλογή έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να αποτρέψει τη συμμετοχή του σε νέες κινητοποιήσεις", υπογράμμισε.

Ο Θ. Κοκκινούλης μέλος της Πανθεσσαλικής υπογράμμισε ότι "το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και έχει ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του νόμου. Σήμερα, τόνισε, διώκεται το φρόνημα των αγροτών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους". Με τη σειρά του ο Θ. Νασίκας,επισήμανε ότι "οι αγρότες ζητάνε τη συμπαράσταση των βουλευτών και των πολιτικών σε ένα καθαρά πολιτικό θέμα".

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ Ν. Κατσαρός είπε πως "αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί, με διάταξη νόμου να παραγράψει τα αδικήματα". Μάλιστα, κάλεσε τους αγρότες να απευθυνθούν στους πολιτικούς αρχηγούς για το συγκεκριμένο θέμα και πρότεινε να πιέσουν, για να κατατεθεί και ψηφιστεί σχετική τροπολογία στη Βουλή που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Λάρισας Γ. Δουβαλόπουλος υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με πολιτικά μέσα. Αν η εκτελεστική εξουσία, συνέχισε, θέλει πραγματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα τότε μπορεί να το κάνει με νόμο που θα παραγράφει τα αδικήματα των αγροτών για να μη δοθεί συνέχεια".

Υπόθεση όλων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, που παραβρέθηκε στη σύσκεψη υπογράμμισε ότι "η απόφαση της κυβέρνηση που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, είναι αισχρή και μας φέρνει στη μνήμη άλλες καταδικασμένες εποχές και πρακτικές. Ομως, αν και η προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργού, είναι μια αναδίπλωση κάτω από τη γενική κατακραυγή δε φτάνει. Η απόφαση, εξήγησε, παραμένει και αποτελεί προειδοποίηση για τους αγώνες που έρχονται". Ενώ, πρόσθεσε, "με τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους παρακωλύουν τη συγκοινωνία, κινδυνεύει, άμεσα, κάθε διαδηλωτής, κάθε εργαζόμενος. Αν γενικευτεί αυτή η πρακτική, όσοι παίρνουν μέρος σε πορείες και κινητοποιήσεις, όσοι διαμαρτύρονται για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική μπορεί να θεωρούνται αυτόματα κατηγορούμενοι! Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι δίκες των αγροτών, αφορούν ολόκληρο τον ελληνικό λαό", τόνισε.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά...

Ο Αντ. Σκυλλάκος που πήρε μέρος στη σύσκεψη τόνισε ότι "άλλες φορές οι κυβερνήσεις ανέστειλαν δίκες για μεγάλα σκάνδαλα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Σήμερα, σέρνουν στα δικαστήρια ανθρώπους που πριν μερικούς μήνες έδωσαν μια μάχη για την επιβίωσή τους. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται δυο μέτρα και δυο σταθμά. Η κυβέρνηση πρέπει, με νομοθετική ρύθμιση, να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση", εξήγησε.

Ο Ιορδάνης Λουρσανίδης, δικηγόρος από την Αθήνα, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "για πρώτη φορά υπάρχει δίωξη μελών συντονιστικού οργάνου ως ηθικού αυτουργού. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Οπως, κατέληξε, πρέπει να μας προβληματίσει, ότι δίκες που, κάτω από άλλες συνθήκες, θα καθυστερούσαν να εκδικαστούν, βλέπουμε να τελειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες η μια μετά την άλλη"...

Δεν πρόκειται να μας κάμψουν

Ο Γιάννης Πατάκης με δήλωση του στο "Ρ" τόνισε: "Φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για μια πολιτική δίωξη σε βάρος των αγροτών. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα και γι' αυτό το λόγο ζητάμε και την πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης για την παραγραφή των δικών και των καταδικαστικών αποφάσεων. Αλλωστε, συνέχισε, και ο πρωθυπουργός, είχε δηλώσει κατά τη συνάντηση που είχαμε μαζί του, ότι δεν είναι υπέρ της ποινικοποίησης του αγώνων των αγροτών. Αρα μπορεί να τις παραγράψει. Δεν το ζητάμε σαν ελεημοσύνη. Ας το καταλάβουν, επιτέλους, ότι με την ποινικοποίηση των αγώνων "ρίχνουν λάδι στη φωτιά" και δεν πρόκειται να μας κάμψουν με τέτοιες μεθόδους, οι αγώνες μας θα συνεχιστούν", διαβεβαίωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ