Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο μόνος δρόμος προς το μέλλον

Με αναφορά στις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Οργάνωση το επόμενο διάστημα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα διεθνή φόρα που συμμετέχει, έκλεισε την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός:

"Πρέπει να διευρυνθεί η επικοινωνία της ΚΝΕ με νέα μεγάλα τμήματα της νεολαίας. Είναι ένα από τα πιο επίκαιρα και επιτακτικά καθήκοντα για την Οργάνωσή μας.

Η διαρκής πολιτική επαφή με όσο γίνεται περισσότερους νέους, η σταθερή προπαγάνδιση των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποτελούν για μας σταθερή αξία στη δράση μας. Δεν απευθυνόμαστε ευκαιριακά στη νέα γενιά, δεν τη θυμόμαστε μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις. Θέλουμε να συζητάμε συνέχεια με τους νέους για τις θέσεις, την πολιτική, την ιδεολογία μας.

Δεκάδες προκηρύξεις - αφίσες - φυλλάδια σε τιράζ εκατομμυρίων μοιράστηκαν χέρι με χέρι σε χιλιάδες νέους το προηγούμενο διάστημα. Εκτός από τα Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις πολυθεματικές - πολύμορφες. Εγιναν πορείες - συγκεντρώσεις - ενημερωτικές εξορμήσεις στο κέντρο και σε άλλες πόλεις. Διεξήχθησαν με επιτυχία πανελλαδικές καμπάνιες ενημέρωσης για κρίσιμα προβλήματα της νέας γενιάς.

Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι η παρουσία της ΚΝΕ πρέπει να δυναμώσει, να φτάσει σε νέα μεγάλα τμήματα και χώρους, να διευρυνθεί σταθερά, να αξιοποιεί την επικαιρότητα. Το νέο ΚΣ με κεντρικές πρωτοβουλίες και καμπάνιες ενημέρωσης να δώσει ώθηση στις οργανώσεις για σταθερή εξόρμηση στη νεολαία. Να προβάλει την πολυμέτωπη νεανική αντεπίθεση με πλούσιο υλικό προπαγάνδας σε σταθμούς της δράσης μας (Πολυτεχνείο, 1η Μάη κλπ.).

Πλατύ άνοιγμα

Αυτό όμως δεν αρκεί, το επόμενο διάστημα θα κριθούμε και στην ικανότητα κάθε οργάνωσης της ΚΝΕ να παίρνει πρωτοβουλία στο χώρο της.

Η Οργάνωσή μας πρέπει να σταθεροποιήσει την επικοινωνία με νέους σε ορισμένους κρίσιμους χώρους, που μέχρι σήμερα απευθυνόμαστε ευκαιριακά. Τέτοιοι χώροι είναι: Τα στρατόπεδα και κέντρα εκπαίδευσης, τα πολυκαταστήματα, τα εργοστάσια με νέους εργάτες, τα χωριά με νέο αγροτόκοσμο, οι συνοικίες και χωριά της μειονότητας στη Θράκη, οι περιοχές που ζουν οι νέοι παλιννοστούντες.

Την επόμενη χρονιά θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της ΚΝΕ, τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Για τα 30χρονα της Οργάνωσης το ΚΣ να πραγματοποιήσει δίμηνη εξόρμηση στη νεολαία (Φλεβάρης - Μάρτης) με διακήρυξη της ΚΝΕ στη νέα γενιά, κάλεσμα για οργάνωση και πάλη. Η εξόρμηση να κλείσει με μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία σε γήπεδο της Αθήνας. Να κυκλοφορήσουμε Λεύκωμα της ΚΝΕ και να επανεκδώσουμε την μπροσούρα "Κομμουνισμός η νιότη του κόσμου - ΚΝΕ η Οργάνωσή μας". Για τα 80χρονα του Κόμματός μας, να γίνει Ειδική Σύνοδος του ΚΣ, που θα διαμορφώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα (κεντρικό και τοπικό), ξεκινώντας τις πρωτοβουλίες με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Μάη του 1998.

Με νέα πνοή

Το Φεστιβάλ μας είναι η μεγαλύτερη δραστηριότητα που διοργανώνουμε κάθε χρονιά. Εκτός από την έκτασή του (160 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν πέρσι), τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, τους εκατοντάδες καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τη δουλιά τους, το φεστιβάλ αποτελεί την πιο οικεία δραστηριότητα των οργανώσεων της ΚΝΕ. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουμε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ: Στο κέντρο και στην περιφέρεια, στις κεντρικές εκδηλώσεις και στις προφεστιβαλικές. Πρέπει να μας απασχολήσουν αρκετά η ποιότητα των εκδηλώσεων μας και της προπαγάνδας, η διεύρυνση της πολυμορφίας, το πετυχημένο δέσιμο πολιτιστικής - πολιτικής πρότασης, οι μορφές συμμετοχής των χιλιάδων επισκεπτών.

Το 23ο Φεστιβάλ ξεκινάει σε τρεις βδομάδες με εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Θα συνεχίσει στις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Θα εγκατασταθεί για ένα 3ήμερο στις αρχές Ιουλίου, δίπλα από την Αμερικάνικη Βάση της Σούδας. Εκεί θα γίνει φέτος η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση - συνάντηση της ΚΝΕ, συμβάλλοντας στο κίνημα για το διώξιμο των ΝΑΤΟικών Βάσεων από την πατρίδα μας. Το ταξίδι του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα θα ολοκληρωθεί με το κεντρικό τετραήμερο στα μέσα Σεπτέμβρη.

Η αξία του διεθνισμού

Είμαστε διεθνιστές, παλεύουμε για να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη με τους νέους όλου του κόσμου. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συντρόφους μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη στον κοινό μας αγώνα, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, την καπιταλιστική βαρβαρότητα για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική.

Κάναμε σημαντικά βήματα στις διεθνείς μας σχέσεις, πήραμε πρωτοβουλίες κοινής πάλης στα Βαλκάνια και την ΕΕ. Πρωτοστατήσαμε στο δυνάμωμα της ΠΟΔΝ σαν αντιιμπεριαλιστικής παγκόσμιας ομοσπονδίας. Δουλέψαμε με τη νέα γενιά της πατρίδας μας για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό στην πάλη του για ελεύθερη - ενιαία Κύπρο, στο λαό της Κούβας ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ, στον εξεγερμένο αλβανικό λαό ενάντια στα στρατεύματα κατοχής.

Συνεχίζουμε τη διεθνικιστική μας δράση με νέα ορμή, εκτιμώντας την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που έχουμε αποκτήσει με δεκάδες κομμουνιστές - προοδευτικές οργανώσεις.

Συνεχίζουμε για μια ΠΟΔΝ σταθερά αντιιμπεριαλιστική - μαχητική ομοσπονδία, που συνενώνει στον κοινό αγώνα δεκάδες οργανώσεις από όλες τις ηπείρους. Για σταθερή επαφή και συντονισμό των κομμουνιστικών νεολαιών στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο. Για κοινές πρωτοβουλίες με τις βαλκανικές οργανώσεις, γιατί οι λαοί μας δοκιμάζονται σκληρά από τη "νέα τάξη". Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας ακόμα πιο δυνατά στο λαό της Κούβας και τους λαούς της κατεστραμμένης Σοβιετικής Ενωσης.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προσέγγισης επικοινωνίας με τους νέους της Τουρκίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας. Θα δυναμώσουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα των νέων της Κύπρου, της Παλαιστίνης, του κουρδικού λαού.

Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Κούβα το καλοκαίρι θα είναι μια μεγάλη συνάντηση αντιιμπεριαλιστικής φιλίας και αλληλεγγύης, γι' αυτό θα προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα να γίνει γνωστό στη νέα γενιά της Ελλάδας, να φτάσει το μήνυμά του πλατιά στη νεολαία.

Απαίτηση της εποχής

Συντρόφισσες και Σύντροφοι.

Γνωρίζουμε πως η αναμέτρηση με τις αντιδραστικές δυνάμεις, της εκμετάλλευσης και του ιμπεριαλισμού, θα είναι σκληρή. Ξέρουμε πως ο δρόμος προς το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική είναι ανηφορικός και δύσκολος. Γνωρίζουμε όμως πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον. Πως αυτή είναι η ανάγκη και η απαίτηση της εποχής μας.

Είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και γιατί μπορούμε να βρούμε τη δύναμη για να το κατακτήσουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας, στο ηρωικό, πρωτοπόρο και ασυμβίβαστο ΚΚΕ, στην εργατική τάξη και τη νεολαία της πατρίδας μας.

Η εμπειρία μας και τα αποτελέσματα από τις έως τώρα μάχες, από την 30χρονη μοναδική διαδρομή της ΚΝΕ μέσα στη νεολαία, εδραιώνουν την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΕΜΠΡΟΣ, λοιπόν, συντρόφισσες και σύντροφοι, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΚΝΕ. ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΦΟΔΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ