Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Οικοδομείται ο πανευρωπαϊκός κατασταλτικός μηχανισμός
  • Αρχίζει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωσή της
  • Χτες, για μια ακόμη φορά, η Επιτροπή κατά της Σένγκεν υπογράμμισε την ανάγκη της ενημέρωσης όλων, αλλά και της συντονισμένης αντίδρασης

Την ανάγκη να ενημερωθούν όλοι οι Ελληνες για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Σένγκεν, αλλά και να αγωνιστούν ώστε να μην επικυρωθεί από τη Βουλή και να μην εφαρμοστεί στην πράξη, τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Επιτροπής για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν.Μιας συνθήκης που κατεδαφίζει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών και προετοιμάζει τους μηχανισμούς των ευρωπαϊκών κρατών να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές εκρήξεις που έρχονται από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο πανευρωπαϊκός κατασταλτικός μηχανισμός της Ευρώπης του Μάαστριχτ οικοδομείται...

Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ, ενώ σήμερα αρχίζει σε επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας.

"Η Συνθήκη Σένγκεν ορθώνεται μπροστά στον εσωτερικό εχθρό, που είναι οι εργαζόμενες μάζες", τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Σκιαδιώτης."Σκοπός της είναι να βάλει σε πολιτική ομηρία αυτούς που θα αντισταθούν στην προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων".

"Χρειάζεται η ανάπτυξη ενός κινήματος μη υπακοής στην εφαρμογή τρομοκρατικών νόμων", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι από την εφαρμογή της συμφωνίας θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. "Αυτά συμβαίνουν διότι οι εμπνευστές του Μάαστριχτ θέλουν να προλάβουν τις λαϊκές αντιστάσεις"."Εύγλωττη είναι η σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ", είπε η δικηγόρος Τ. Χριστοδουλοπούλου."Υπάρχει όμως και σκόπιμη παραπληροφόρηση για το περιεχόμενό της. Η συνθήκη έχει να κάνει με ηλεκτρονικό φακέλωμα. Ταξινομούνται οι πολίτες ανάλογα με το ποιος θα είναι επικίνδυνος για τη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Αλλωστε, η αρχή που θα εποπτεύει την εφαρμογή της θα είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης".

Στη συνέντευξη μίλησαν ο πρόεδρος της επιτροπής, Ν. Τσιούνης, ο Δ. Σαραφιανός,μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ, ο Π. Αθανασόπουλος από το ΣΥΝ, οι Γ. Μπανιάς και Μ. Ζευγώλη από την ΑΚΟΑ, ενώ παραβρέθηκε ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος.

Παρακολουθήσεις και φακέλωμα

Η Συμφωνία Σένγκεν επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το φακέλωμα σε πολίτες, για τους οποίους... κάποιοι έχουν... κάποιες υπόνοιες, ότι στο μέλλον μπορεί να παρανομήσουν. Επίσης, ανατρέπει το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρεί τους πάντες υπόπτους. Οι διατάξεις της καταργούν το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών, εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, περιορίζουν τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών και πλήττουν κεκτημένα πολιτικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η υποδομή που ήδη υπάρχει μπορεί να ταξινομήσει εννέα εκατομμύρια εγγραφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο 99 της συμφωνίας καθιερώνει τη διακριτική παρακολούθηση.Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 1 αναφέρει ότι "τα στοιχεία σχετικά με τα πρόσωπα ή τα οχήματα εισάγονται, τηρουμένου του εθνικού δικαίου του συμβαλλομένου μέρους που προβαίνει στην καταχώριση, με στόχο τη διακριτική παρακολούθηση ή τον ειδικό έλεγχο, σύμφωνα με την παράγραφο 5". Η τελευταία αναφέρει ότι "στα πλαίσια του ειδικού ελέγχου που αναφέρεται στην παράγραφο 1, τα πρόσωπα, τα οχήματα και τα μεταφερόμενα αντικείμενα μπορούν να ερευνώνται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο στόχος που αναφέρεται στις παραγράφους 2 και 3. Αν ο ειδικός έλεγχος δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τη νομοθεσία ενός συμβαλλόμενου μέρους, τότε ο ειδικός έλεγχος μετατρέπεται αυτόματα,για το συμβαλλόμενο αυτό μέρος, σε διακριτική παρακολούθηση".

Και με υπόνοιες!

Η παράγραφος 2 αναφέρει ότι "μια τέτοια καταχώριση μπορεί να πραγματοποιείται για την καταστολή ποινικών παραβάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας:

α. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις οι οποίες δημιουργούν υπόνοιες (!) ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

β. Στις περιπτώσεις που η συνολική εκτίμηση για το συγκεκριμένο άτομο, και ειδικότερα με βάση τις αξιόποινες πράξεις τις οποίες έχει διαπράξει μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή, επιτρέπει να υποτεθεί (!) ότι το υπόψη πρόσωπο θα διαπράξει και στο μέλλον εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις". "Στα πλαίσια της διακριτικής παρακολούθησης", αναφέρεται στην παράγραφο 4, "οι ακόλουθες πληροφορίες μπορούν, εν όλω ή εν μέρει, να συγκεντρώνονται και να διαβιβάζονται στην αρχή που έχει προβεί στη σήμανση, με την ευκαιρία μεθοριακών ή άλλων αστυνομικών και τελωνειακών ελέγχων που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας: το γεγονός ότι βρέθηκε καταχωρημένο άτομο ή όχημα, ο τόπος, η ώρα ή ο λόγος του ελέγχου, τα δρομολόγια και ο προορισμός του ταξιδιού, τα πρόσωπα που συνοδεύουν τον ενδιαφερόμενο ή οι συνεπιβάτες του οχήματος, το χρησιμοποιούμενο όχημα, τα μεταφερόμενα αντικείμενα και οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν το πρόσωπο ή το όχημα.

Κατά τη συγκέντρωση των πληροφοριών αυτών, είναι σκόπιμο να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην παραβιάζεται ο διακριτικός χαρακτήρας της παρακολουθήσεως".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ