- Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα οι τυφλοί, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ). Η πρωτοβουλία της ΕΣΚ έρχεται μετά... - 1997-06-03 00:00:00.0"/> - Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα οι τυφλοί, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ). Η πρωτοβουλία της ΕΣΚ έρχεται μετά... - 1997-06-03 00:00:00.0" /> Σήμερα η πορεία των τυφλών | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η πορεία των τυφλών
  • Συγκέντρωση Βερανζέρου και Σωκράτους, ώρα 5 μμ
  • Θρασύτατη ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Συνδέσμου, που κατηγορεί την ΕΣΚ ως "διασπαστική"

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα οι τυφλοί, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ).

Η πρωτοβουλία της ΕΣΚ έρχεται μετά την άκαρπη συνάντηση του ΔΣ του Συνδέσμου με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη.Κυρίως όμως έρχεται μετά τη ματαίωση της κινητοποίησης, που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, από την πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Ετσι, η ΕΣΚ Τυφλών διοργανώνει σήμερα, ώρα 5 μ.μ., συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδέσμου (Σωκράτους και Βερανζέρου). Θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ματαίωσε "επί του παρόντος" - όπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της - οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας "διευκολύνοντας την ομαλή εξέλιξη του διαλόγου που άρχισε". Από την πλευρά της η ΕΣΚ Τυφλών εκτιμά ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους τυφλούς και γενικότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδης, στην τελευταία συνάντηση "δεν έδωσε τίποτα χειροπιαστό" για την επίλυση βασικών προβλημάτων τους.

Χτες η ΕΣΚ Τυφλών έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία τονίστηκε ότι βασικό αίτημα είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης. Οι δύο σχολές για τους τυφλούς, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, δε λειτουργούν τον τελευταίο χρόνο, ενώ δεν υπάρχει ούτε ειδικό γυμνάσιο. Οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου πηγαίνουν σε κοινά σχολεία και μόνον εφόσον κατοικούν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη μπορούν να παρακολουθούν κάποια μαθήματα στις ειδικές σχολές. Σημειώθηκε ότι - σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας - από τα 200.000 παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης, μόνο το 7% πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό σχολείο.

Για το θέμα της επαναλειτουργίας των δύο σχολών για τους τυφλούς, ο Γ. Πασχαλίδης είχε διαβεβαιώσει το ΔΣ του Συνδέσμου προφορικά ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή στην Αθήνα, χωρίς, όμως, να αναφέρει με ποιο καθεστώς θα λειτουργεί.

Εκτός από την εκπαίδευση, υπάρχουν πολλά αιτήματα που παραμένουν ανικανοποίητα. Εξακολουθούν να ισχύουν τα οικονομικά κριτήρια για τη χορήγηση της κάρτας ελεύθερης μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς στις πόλεις και μειωμένης τιμής στα υπεραστικά, τα τρένα και τα αεροπλάνα. "Την κατάκτηση αυτή τη θεωρούμε βαθιά κοινωνική, γιατί λειτουργεί και σαν κίνητρο στον τυφλό να κυκλοφορεί και να επικοινωνεί", τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ. Δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα των ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες και των τυφλών της "τρίτης ηλικίας", οι οποίοι δε γίνονται δεκτοί στα γηροκομεία.

Τέλος, η ΕΣΚ κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών που αρνείται να βάλει στα αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή, αλλά και το θέμα της αύξησης των δαπανών για την πρόνοια και την ειδική αγωγή.

Ζητούν και τα ρέστα

Δε φτάνει που η πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών υπονομεύει τις κινητοποιήσεις των τυφλών, σπείροντας την ψευδαίσθηση ότι κάτι αποκόμισαν από τη συνάντηση με τον Γ. Πασχαλίδη, χτες εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τους εκπροσώπους της ΕΣΚ Τυφλών ως "διασπαστές".

Ο Β. Μπαρέκας,γραμματέας της ΕΣΚ, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, απαντώντας στις παραπάνω κατηγορίες, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι πανομοιότυπες και αφορούν όλους εκείνους που κατά καιρούς ξεπουλούν τους αγώνες του λαού, όπως στην προκειμένη περίπτωση και η ΠΑΣΟΚική πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδέσμου μας, που στο όνομα συγκεκριμένων αντιαναπηρικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των κρυφών και φανερών υποστηριχτών τους ξεπούλησε για μια ακόμη φορά τους αγώνες των τυφλών, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί βρίσκονταν σε περίοδο ανάπτυξης. Αυτοί ας βαφτίζουν το συμβιβασμό "διάλογο", εμείς θα απαντήσουμε με αγώνες. Το χρωστάμε στους τυφλούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ