Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Κινητοποιήσεις για το μισθολόγιο

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι δικαστικοί λειτουργοί σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί άμεσα το νέο ειδικό μισθολόγιο που διπλασιάζει τις αποδοχές τους. Στην προχτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 25 Ιούνη 2ωρη στάση εργασίας (διακοπή εργασιών) στις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα, αποφάσισαν ότι αν μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (16 Σεπτέμβρη) δε θα έχει ψηφιστεί το μισθολόγιό τους, θα προχωρήσουν και σε άλλα μέτρα, όπως είναι η άρνηση να πάρουν κατ' οίκον εργασία και θα καλέσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου να τους παραχωρήσουν τους αναγκαίους χώρους, τις βιβλιοθήκες, γραφική ύλη κλπ.

Η ψήφιση του ειδικού μισθολογίου είναι ένα πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και εξαγγελίες - τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ - δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, μετά τις εξαγγελίες για κινητοποιήσεις, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή το νέο μισθολόγιο και ότι έχει ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς, όπως επισήμανε με επιστολή του προς την ΕΔΕ ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κ. Νταϊλιάνας, διαβεβαίωσε τους δικαστές ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί.

Με το νέο μισθολόγιο προβλέπεται διπλασιασμός των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, αφού ενσωματώνονται τα ποσά που εισπράττονται τώρα ως αναδρομικά - κατόπιν δικαστικών αποφάσεων - από τις διαφορές με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Οι καθαρές αποδοχές του πρωτοδίκη θα φτάσουν περίπου τις 500.000 δραχμές από 254.000 που είναι σήμερα. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου από 540.000 θα φτάσει τις 991.000 δραχμές. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Επίσης, με βάση αυτό το μισθολόγιο θα αυξηθούν και οι μισθοί των βουλευτών, αφού οι αποδοχές τους καθορίζονται με βάση το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ