Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλλα λόγια ο υπουργός

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που επισκέφτηκε χτες την πόλη, εξάγγειλε για μία ακόμα φορά τα διάφορα περί μεγάλων έργων και άφησε αναπάντητα τα αιτήματα των κατοίκων

Μία δυναμική υποδοχή επιφύλαξαν χτες στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη πολλοί κάτοικοι της Κ. Τούμπας, που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου θα γίνονταν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα "Θεσσαλονίκη SOS". Οι κάτοικοι κρατούσαν πανό που έγραφαν "η αλάνα πρέπει να σωθεί", "πολιτισμός είναι η αγάπη για το περιβάλλον", ενώ πολλοί φώναζαν "φτάνουν τα λόγια τα παχιά, θέλουμε παιδότοπο για τα παιδιά". Σε συνάντησή της με τον υπουργό, αντιπροσωπεία των κατοίκων ζήτησε να καταβάλει η κυβέρνηση το απαιτούμενο ποσό για την απαλλοτρίωση ενός μεγάλου πάρκου στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση η επιτροπή κατοίκων εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: "Ο κ. υπουργός στο υπόμνημα με το οποίο ζητούσαμε την παρέμβασή του για να δοθεί λύση στο πρόβλημα του κοινόχρηστου χώρου της Κάτω Τούμπας, απάντησε ότι υπάρχουν άλλες ιεραρχήσεις και παρά την επιμονή της αντιπροσωπείας δε δεσμεύτηκε να δώσει λύση. Οι κάτοικοι της περιοχής ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της κυβέρνησης. Το τραγικό είναι ότι η άρνηση αυτή εκδηλώθηκε στα πλαίσια της φιέστας για το περιβάλλον που οργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα "Θεσσαλονίκη SOS" και θα κοστίσει όχι λίγα εκατομμύρια, χωρίς να φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα". Οι προτεραιότητες

Από την πλευρά του ο Κ. Λαλιώτης έκανε καθαρό ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να εξαγγείλει και πάλι τα έργα που είχε εξαγγείλει ήδη στην τελευταία του επίσκεψη στην πόλη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και πριν από αυτόν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες σχετικά με τα μεγάλα έργα (Εγνατία, λιμάνι, αεροδρόμιο), που η κυβέρνηση τα θεωρεί απαραίτητα για τη διευκόλυνση της ληστρικής επιδρομής των Ελλήνων βιομηχάνων στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση βάζει σε δεύτερη μοίρα τα έργα υποδομής (μεγαλύτερης ή μεσαίας κλίμακας), που θα μπορούσαν να κάνουν πιο υποφερτή τη ζωή σ' αυτή την πόλη. Για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη οι κάτοικοι των περισσοτέρων οικισμών της πόλης θα πρέπει να υποφέρουν από τη λειψυδρία έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα από τον Αλιάκμονα. Οσον αφορά τον Θερμαϊκό, ενώ η πρώτη φάση εργασιών του βιολογικού καθαρισμού ολοκληρώθηκε το 1989, τα έργα της β φάσης έχει ανακοινωθεί ότι θα αρχίσουν προσεχώς, εκτός αν υπάρξει και νέα καθυστέρηση που θα προέλθει από την ΕΕ, όπως συνέβη με τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Αναφερόμενος στην Εγνατία, ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι τα 130 χιλιόμετρα της οδού έχουν κατασκευαστεί, αλλά "δεν είναι με προδιαγραφές ευρωπαϊκών δικτύων". Για τα 135 χιλιόμετρα που μένουν ακάλυπτα χρηματοδοτικά, υποστήριξε ότι οι πόροι θα εξασφαλιστούν με την επιβολή νέου δασμού, του "Εγνατιόσημου". Για το μετρό παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και τις απέδωσε "σε εγγενείς δυσχέρειες που έχουν σχέση με τις μελέτες". Τέλος επανέλαβε αυτό που ακούγεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ότι η σύμβαση παραχώρησης για το μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην τελευταία φάση.

Με τις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι φορέων και της ΤΑ έφεραν για συζήτηση μια σειρά προβλήματα, που ο υπουργός ήθελε να αποφύγει. "Οι αναπλάσεις των χωματερών, από το 1984 που έγινε η δημοπράτηση, δεν προχώρησαν", είπε ο δήμαρχος Θέρμης Γ. Κουγιάμης, ενώ ο Τρ. Μαργαρίτης, έπαρχος Λαγκαδά, επισήμανε ότι μέχρι να τελειώσουν οι μελέτες του υπουργείου για τη λίμνη της Κορώνειας, η λίμνη θα γίνει έλος. Επίσης ο δήμαρχος Λαγκαδά τόνισε ότι για 200 εκατ. δρχ. που λείπουν, ο βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων του Λαγκαδά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κι έτσι τα λύματα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη Κορώνεια και να τη μετατρέπουν σε χαβούζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ