Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί χρειάζονται υποστήριξη

Μαχητική απαίτηση των γιατρών της Θεσσαλονίκης για απόσυρση του νομοσχεδίου Πεπονή

Με μια δυναμική συγκέντρωση και μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης εκατοντάδες νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης απαίτησαν, χωρίς περιστροφές, την απόσυρση του νομοσχεδίου Πεπονή για τα νοσοκομεία.

Η συγκέντρωση έγινε στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" - παραβρέθηκαν κλιμάκια της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ - και στη διάρκειά της έγινε συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεων, καθώς και το πλαίσιο των αιτημάτων.

Αυτό που ξεχώρισε απ' την αρχή ήταν οι διαφορετικές απόψεις και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των γιατρών της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, σε σημείο αρκετοί γιατροί της Θεσσαλονίκης να απευθύνουν έκκληση στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ να μη μεταφέρουν το κλίμα της πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης παραδέχτηκε πως από την αρχή της απεργίας υπήρχε διαφορά μεταξύ του κλίματος που διαμόρφωνε η βάση από την τακτική που ακολουθούσε η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Επανέλαβε πως το αίτημα της απεργίας είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και μέσα από διάλογο ουσίας να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και αδιάλλακτη στάση. Εκπρόσωποι από την απεργιακή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ εξέφρασαν την άποψη πως πράγματι η Θεσσαλονίκη από την αρχή της κινητοποίησης ήταν το βαρόμετρο του αγώνα, ενώ γιατροί από την Ενωση της Κεντρικής Μακεδονίας τόνισαν πως πολλοί γιατροί της επαρχίας δεν μπήκαν στις κινητοποιήσεις, καθώς τα αιτήματα είχαν περιοριστεί σε ένα πλαίσιο που δεν είχε αναφορά στα ειδικά προβλήματα των περιφερειακών νοσοκομείων με τις καθημερινές εφημερίες και τις τεράστιες ελλείψεις.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι απόψεις κάποιων ελάχιστων γιατρών, που πρότειναν αναστολή της κινητοποίησης, με το σκεπτικό πως η απεργία έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά της και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι συγκεκριμένες απόψεις, που αποδοκιμάστηκαν έντονα και ομόφωνα από τη συνέλευση, προέρχονταν από μερίδα της ΠΑΣΚΕ και από γιατρούς που πρόσκεινται στο "ΣΥΝ".

Ακολούθησε πορεία με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου και υπέρ του ΕΣΥ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, όπου αντιπροσωπεία των γιατρών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα της απεργίας. Αξίζει να σημειωθεί πως μπροστά στο υπουργείο τους γιατρούς με τις άσπρες ποδιές υποδέχτηκε πάνοπλη ισχυρή δύναμη των ειδικών δυνάμεων καταστολής της Αστυνομίας, προφανώς για να εμποδίσει τη συμβολική κατάληψή του, όπως είχε ανακοινωθεί από την απεργιακή επιτροπή των γιατρών.

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο, ο πρόεδρος του ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ Βασίλης Νάκος δήλωσε πως η κυβέρνηση φέρει πολύ σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οπως τόνισε, μετά από 25 ημέρες απεργίας τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και επειδή δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση από ένα μέτωπο αγώνα, που θα έπρεπε να συγκροτούν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι κοινωνικοί φορείς, με στόχο την αναβάθμιση και υποστήριξη του ΕΣΥ, σήμερα οι γιατροί σηκώνουν όλο το βάρος για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας. "Μετά από 13 χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ, οι ίδιοι ανθρώπου που υποτίθεται πως πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του ΕΣΥ σήμερα πρωταγωνιστούν στην αποικοδόμησή του. Καλούμε τον ελληνικό λαό και τους φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια των γιατρών για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της δημόσιας υγείας στην υπηρεσία του πολίτη".

Μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε στη Θεσσαλονίκη το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για να πάρει αποφάσεις

Η ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ, που αποφάσισε συνέχεια της απεργίας μέχρι την Παρασκευή, ζητά με χτεσινή ανακοίνωσή της να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Πεπονή, τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των νοσοκομείων, να μη φορτωθούν με άλλα βάρη τα ασφαλιστικά ταμεία και να μη δανειοδοτηθούν τα νοσοκομεία απ' τις τράπεζες για την εξόφληση των χρεών τους.

Επίσης ζητά την κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων γιατρών και την απρόσκοπτη και αξιοκρατική εξέλιξη για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ