Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο μόνος που μπορεί

Μέγα "θαύμα" προαναγγέλλεται ότι θα συμβεί στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, που αρχίζει σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με τις σχετικές γιγαντοαφίσες, που έχουν τοιχοκολληθεί παντού, εκεί κάπου στις 23 με 24 Ιούνη, το μεν ΠΑΣΟΚ - που σέρνεται ως παραπληγικό από καιρό - θα ορθωθεί ξαφνικά και θα αρχίσει να κάνει "βήματα ευθύνης στο παρόν" και "βήματα προόδου στο μέλλον", ενώ ταυτόχρονα θ' αρχίσει να "κάνει βήματα και η Ελλάδα", συνερχόμενη από την... "ηλίαση" που την έχει εξουθενώσει.

Δύσκολο βέβαια να πιστέψει κανείς σε τέτοια υπερφυσικά πράγματα, αλλά επιτρέψτε μου να έχω άλλη άποψη και να πω ότι όλα είναι δυνατόν να γίνουν σε μία ιερή εκδήλωση. Σε μια λόγου χάρη ...(παρα)συναγωγή ή κοινώς χάβρα, όπως δηλαδή θα είναι το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Πέραν τούτου όμως, τα διατυμπανιζόμενα θαύματα είναι δυνατόν να συμβούν και από το γεγονός ότι στη σύναξη των κυβερνητικών θα μετέχουν πλείστοι όσοι "σωτήρες". Ο Κώστας, ο Ακης, ο Μάκης, ο Θεόδωρος και άλλοι "θαυματοποιοί", που έχουν δείξει πολλές φορές μέχρι τώρα τις υπερφυσικές ικανότητές τους. Δεν ξεχνάμε, λόγου χάρη, ότι μόλις προ ολίγων ημερών πραγματοποίησαν οι παμμέγιστοι το θαύμα των πέντε άρτων. Πήραν, δηλαδή, πέντε ψωμιά και κατόρθωσαν να "χορτάσουν" τριακόσιες χιλιάδες πεινασμένους συνταξιούχους, δίνοντας στον καθένα από ένα ...ψίχουλο ως μηνιαία "οικονομική ενίσχυση"!

Ας δούμε όμως τα ηχηρά συνθήματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και από τη σοβαρή τους πλευρά. Με την εκδήλωση αυτή μας λένε οι κυβερνώντες ότι κάνουν βήματα ευθύνης, αλλά πώς να τους πιστέψουμε, όταν από καιρό έχουν εγκαταλείψει κάθε ενασχόλησή τους με τα προβλήματα του τόπου και επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες, σε φαιδρές διαμάχες περί μοναρχίας ή διαρχίας στο κόμμα τους και σε συγκρούσεις για τα οφίτσια; Αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας; Μήπως είναι η πρώτη φορά που το κόμμα τίθεται υπεράνω τω συμφερόντων του λαού; Ξεχνάμε, για να μην πάμε μακριά, τη διάλυση που επικράτησε στη χώρα μέχρι να αποφασιστεί η αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου, όταν ασθένησε σοβαρά;

Ας πάμε όμως και στο δεύτερο σύνθημα του συνεδρίου, που μιλάει για "βήματα προόδου στο μέλλον". Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει μακρά πορεία σ' αυτόν τον τόπο και όλοι πια ξέρουμε πού τραβάει όταν παίρνει δρόμο: Στο Μάαστριχτ και στο ΝΑΤΟ, με όλα τα θλιβερά έως τραγικά επακόλουθα που έχουν αυτές οι διαδρομές. Τη μονόπλευρη λιτότητα, δηλαδή, την ανεργία, τα λουκέτα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την καθίζηση γενικά της οικονομίας του τόπου και την εξαθλίωση των λαϊκών τάξεων. Και κοντά σε όλα αυτά την πλήρη εξάρτηση και υποταγή της χώρας σε ξένα κέντρα εξουσίας, που μόνο δεινά απεργάζονται για την Ελλάδα...

Με το συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ βρήκε πάλι την ευκαιρία να ψαρέψει σε θολά νερά. Να φωνάξει δηλαδή "παρών" παρότι κινδυνεύει "να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη" και να συγκρατήσει τους οπαδούς του, που διαρρέουν, υποσχόμενο νέα "θαύματα" σε αυτούς. Μετά όμως από είκοσι και πλέον χρόνια εξαπατήσεων και διαψεύσεων όλων των ελπίδων, είναι καιρός επιτέλους να καταλάβει ο λαός ότι μόνον αυτός, ενωμένος και αγωνιζόμενος, μπορεί να επιτελέσει τα θαύματα, που υπόσχονται ψευδώς οι διάφοροι "σωτήρες". Ας βάλει, λοιπόν, κατ' αρχήν ο παντοδύναμος λαός τα χέρια στα μάτια του για να αναβλέψει και θα δει τότε τι "υπερφυσικά" πράγματα μπορεί να κάνει!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ