Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σε "κλοιό" οι συντηρητικές επιλογές
  • Χτες οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ όλης της χώρας και εκπρόσωποι φορέων της εκπαίδευσης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας
  • Αύριο η κινητοποίηση που συναποφασίστηκε στη σύσκεψη της ΕΦΕΕ

Διευρύνεται το μέτωπο για την παιδεία, καθώς από κοινού οι εκπαιδευτικοί φορείς μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, αργά αλλά σταθερά, συντονίζουν τα βήματά τους ενάντια στις συντηρητικές επιταγές, που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, και για την αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Αύριο, στις 6 μ.μ., οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΦΕΕ την περασμένη Πέμπτη, διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της εκπαίδευσης, του συνδικαλιστικού κινήματος, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών, καθώς και Ενώσεων Γονέων ως ένα πρώτο βήμα συντονισμού της δράσης τους, όχι μόνο για να μην περάσουν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά διεκδικώντας αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Χτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ όλης της χώρας και εκπρόσωποι άλλων εκπαιδευτικών φορέων, ζητώντας να μην ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο για το "Εθνικό Απολυτήριο" και να καταργηθεί η διάταξη που αφορά την καθιέρωση τμημάτων του λεγόμενου "Διεθνούς Απολυτηρίου".

Συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη,στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα που συνυπογράφουν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΥΠ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, και στο οποίο αναφέρονται οι βασικές θέσεις των φορέων για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, την αύξηση των δαπανών, τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του σχολείου, τη διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών κλπ., αλλά και οι θέσεις τους για τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. "Οφείλετε να εξηγήσετε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε ποια λογική "αναβάθμισης" του λυκείου εντάσσεται το Διεθνές Απολυτήριο ή ποια μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετεί", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω φορείς καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για το "Εθνικό Απολυτήριο" και να προχωρήσει σε δημοκρατικό και αποτελεσματικό διάλογο για τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να καταργήσει, το συντομότερο δυνατό, τη διάταξη για το "Διεθνές Απολυτήριο".

Απαντώντας, ο Γ. Πασχαλίδης επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει κατά την πάγια τακτική του σε προώθηση σοβαρών αποφάσεων, που αφορούν την παιδεία, κατακαλόκαιρο.

Μετά το τέλος της συνάντησης κύκλοι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών", σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υφυπουργού, εκτιμούσαν ότι αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά ότι το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική υλοποίησης των μέτρων, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την παιδεία. Επισήμαναν ταυτόχρονα και τις ευθύνες της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, η οποία όπως τόνισαν εγκλωβίζεται και εγκλωβίζει και τον κλάδο σε μια τακτική διαλόγου, η οποία οδηγεί σε αυτή την κατάσταση την παιδεία. Παράλληλα εκπρόσωποι της ΔΕΕ τόνισαν ότι διέκριναν την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη σύνδεση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με το μισθολογικό, οδηγώντας έτσι τον κλάδο και το εκπαιδευτικό κίνημα σε διάσπαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ