Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Προτάσεις παραγωγών για τη σταφίδα

Οριστικοποιήθηκαν, στη διάρκεια παγκρήτιας σύσκεψης των συνεταιριστικών οργανώσεων στο Ηράκλειο, οι προτάσεις των παραγωγών για τη σταφίδα, ενόψει του νέου κύκλου συζητήσεων, που αρχίζουν στις Βρυξέλλες, για τον κανονισμό της σταφίδας.

Οπως ανακοινώθηκε, οι παραγωγοί καταγγέλλουν για άλλη μια φορά τον απαράδεκτο κανονισμό των Βρυξελλών, τον οποίο θεωρούν άδικο, αντιαγροτικό και αντιπαραγωγικό και δηλώνουν ότι θα παλέψουν για την ανατροπή του. Οι προτάσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων και των παραγωγών στοχεύουν, όπως τονίζεται, στη δημιουργία ενός κανονισμού που θα δίνει μια δυναμική προοπτική στην καλλιέργεια της Σουλτανίνας και θα συνδέεται άμεσα με την παραγωγή και την ποιότητα.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί, θεωρώντας ότι ούτε φέτος θα γίνουν οι ριζικές αλλαγές που απαιτούνται, διεκδικούν από το υπουργείο Γεωργίας και την ΕΕ κάποια διορθωτικά μέτρα, όπως:

- Την κατάργηση του παραγωγικού "παρακρατήματος" 4% ή έστω μείωσή του στο 2%.

- Η εμπορία της σταφίδας και η έκδοση τιμολογίων να γίνεται μόνο από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους εξαγωγείς που έχουν μεταποιητικές μονάδες.

- Να τεθεί συνολικά ζήτημα της κατάργησης της μείωσης κατά 5% της ελάχιστης τιμής εισαγωγής της ΕΕ (MIP) και να δοθεί ως αντιστάθμισμα στη στρεμματική ενίσχυση.

- Να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η πρόταση των οργανώσεων να αναλάβουν την εργασία για την απόδοση της στρεμματικής ενίσχυσης των παραγωγών.

Παραπέρα, η παραγωγική πλευρά θα εξετάσει το ενδεχόμενο για:

- Τη λειτουργία των κανονισμών οριστικής εγκατάλειψης (αν χρειάζεται να επανέλθει) και της αναμπέλωσης.

- Τη θέσπιση 3ης κλίμακας για τη στρεμματική ενίσχυση (π. χ. όριο παραγωγής 350 κιλά/στρέμμα, αναμπελωμένα 7ετίας).

Το ζήτημα αυτό πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς αν συμφέρει ή όχι και πριν τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων, θα πρέπει να διασφαλιστεί ως δικλείδα ασφαλείας ότι τα αμπέλια, που δεν καλύπτουν το παραπάνω όριο, θα επιδοτούνται με την προηγούμενη κατηγορία.

Τέλος, η παραγωγική πλευρά θα παλέψει για την κατάργηση της προσάρτησης του 10% για άλλες χρήσεις και θα ζητήσει την ελευθερία του παραγωγού, αφού καλύψει το "πλαφόν" για τη στρεμματική ενίσχυση, να διαθέσει το πλεόνασμα της παραγωγής του όπως νομίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ