Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σκεφτείτε ταξικά πριν ψηφίσετε

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ, στο Μεγάλο Πεύκο

Από τη φωτιά του '93 γλίτωσε χάρη στην αυτοθυσία των εργατών της. Δε φαίνεται όμως να γλιτώνει και από την ασύδοτη δράση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, καθώς για την αντιμετώπισή της δε φτάνει μόνο η πάνω απ' τα όρια δουλιά των εργαζομένων. Λόγος γίνεται για την υπό κρατικό έλεγχο, ακόμα, Αθηναϊκή Χαρτοποιία (ΣΟΦΤΕΞ), η οποία κάποτε κατείχε με τα προϊόντα της μέχρι και το 75% της αγοράς, ενώ τώρα έχει πέσει στο 40 - 45% και η πορεία της μπορεί να χαρακτηριστεί "φθίνουσα", καθώς η κυβερνητική πολιτική διαμορφώνει ένα όλο και πιο προνομιακό πεδίο δράσης για τις ανταγωνίστριες ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου στο όνομα του ελεύθερου, υποτίθεται, ανταγωνισμού. Ενός ανταγωνισμού, που όπως σημείωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε το εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός στημένου παιχνιδιού. "Δεν είναι, είπε χαρακτηριστικά, ισότιμοι οι όροι στην αγορά. Πρώτα καθορίζεται ποιος θα νικήσει και μετά αφήνουν "ελεύθερο" τον ανταγωνισμό".

Αποκαλυπτικά ήταν, σχετικά, τα παραδείγματα που ανέφεραν στελέχη του εργοστασίου για τη συντονισμένη δράση σε βάρος της ΣΟΦΤΕΞ από άλλες χαρτοβιομηχανίες, που σε συνεργασία με ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων "εξορίζουν" ουσιαστικά τα προϊόντα της κρατικής χαρτοβιομηχανίας από τα ράφια των καταστημάτων. Η όλη διαδικασία οδηγεί σε απαξίωση της βιομηχανίας, ώστε τελικά οι εγκαταστάσεις της να πουληθούν, όπως και άλλες επιχειρήσεις του ΟΑΕ σαν οικόπεδα.

Ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης της επιχείρησης

Στη δυσοίωνη αυτή προοπτική αναφέρθηκε, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, η Αλ. Παπαρήγα υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας το στρατηγικό χαρακτήρα της επιχείρησης (μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον κύκλο χαρτί - βιβλίο), είναι το μόνο κόμμα που αναφέρει τη ΣΟΦΤΕΞ ονομαστικά στην Προγραμματική Διακήρυξή του και το μόνο που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπεράσπισής της. Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει κι άλλα προνόμια στο πολυεθνικό κεφάλαιο σε βάρος της ντόπιας παραγωγικής βάσης και κατήγγειλε ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία, αλλά, είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή, την οποία το ΚΚΕ κατήγγειλε έγκαιρα και προσπάθησε στο μέτρο των δυνατοτήτων του να οργανώσει την πάλη του λαού, κόντρα στην προοπτική που σήμερα διαγράφεται πλέον καθαρά.

Και σήμερα, συνέχισε, η Αλ. Παπαρήγα, προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό για τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές επιλογές που θα εκτινάξουν στο 18% την ανεργία όπως προκύπτει και από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Λέμε στον ελληνικό λαό πως το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές δεν είναι πανίσχυροι. Ο λαός μπορεί να κατακτήσει πολλά αν κινητοποιηθεί. Δε φτάνει όμως να τρέχουν οι κομμουνιστές, δε φτάνει να αποκαλύπτουν οι κομμουνιστές τα αντεργατικά σχέδια. Ζητάμε την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε πιο δυνατό και στη Βουλή να συμβάλει από καλύτερες θέσεις στο να γίνει ισχυρότερη η αντεπίθεση του λαού.

Απαντώντας σε εργαζόμενο, που ρώτησε γιατί να ψηφιστεί το ΚΚΕ και όχι κάποιο άλλο από τα μικρότερα κόμματα, η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιστέκεται σταθερά στο μεγάλο κεφάλαιο, που χτυπάει συνολικά το μπλοκ των αντιδραστικών δυνάμεων, που αρνείται να γίνει τσόντα σε αντιλαϊκές πολιτικές. Χαρακτήρισε, επίσης, "ψεύτικη" την ελπίδα ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό για τους εργαζόμενους από συνεργασίες αλά Ιταλία. Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΚΚΕ στο μετεκλογικό σκηνικό επανέλαβε ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ θα συμβάλει στο να ελευθερωθούν δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένες σε άλλα κόμματα και να πάρουν τη θέση τους στο μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης. Θα συνεχίσει να παλεύει για το χτύπημα των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου, θα συνεχίσει να παλεύει κόντρα στη μοιρολατρία, την υποτέλεια και το σκύψιμο της μέσης. Επιμένουμε, τόνισε, ότι πρέπει να σηκώσει κεφάλι ο λαός. "Σκεφτείτε, συνέχισε, με βάση την πείρα σας. Σκεφτείτε ότι η δύναμη που μπορεί να ματαιώσει τα αντιλαϊκά σχέδια είναι η επαναστατημένη εργατική τάξη. Αν μπει μπροστά θα συμπαρασύρει και άλλα στρώματα. Σκεφτείτε, κατέληξε, πολιτικά, ταξικά πριν ψηφίσετε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ