Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤV
Παραμένει ανοιχτό ζήτημα...

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ισότιμης παρουσίασης των κομμάτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ετσι, η ιδιωτική τηλεόραση εμμένει στη συνεχή παρουσίαση των εκπροσώπων του δικομματισμού και των πολιτικών του συμπληρωμάτων, ενώ από την άλλη πλευρά συνεχίζεται η προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ. Η Διακομματική Επιτροπή θα εξετάσει, πάντως, το θέμα σε σημερινή σύσκεψή της, όπου θα μετέχουν και οι διευθυντές των ιδιωτικών καναλιών.

Σε συνεδρίασή της, χτες, η Διακομματική Επιτροπή κατέληξε σε ρυθμίσεις για την ισότιμη, αναλογικά, παρουσίαση των κομμάτων από την ΕΡΤ. Ομως, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα το πώς θα αντιμετωπιστεί η ασυδοσία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Το πώς, δηλαδή, αυτά θα πάψουν να αναπαράγουν το δικομματισμό, μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές λόγου, από όπου είναι, σχεδόν, αποκλεισμένοι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης ζήτησε, στη συνεδρίαση, να πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής με τους υπεύθυνους των ιδιωτικών καναλιών, προκειμένου να υποχρεωθούν και τα ιδιωτικά κανάλια να σεβαστούν την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, που έθετε τους στοιχειώδεις όρους για μια ισότιμη παρουσίαση των κομμάτων. Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι η σύσκεψη αυτή θα γίνει σήμερα το πρωί.

Πάντως, με δηλώσεις του μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης της επιτροπής, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Β. Σκουρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσα κανάλια δεν εφαρμόζουν την αρχή της αναλογικής ισότητας στην παρουσίαση των κομμάτων. Οπως είπε, όμως, η επιβολή των κυρώσεων θα γίνει μετά τις εκλογές. Στο μεταξύ, οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών και Τύπου απέστειλαν επιστολή στα ιδιωτικά κανάλια, με την οποία ζητούν να τους ενημερώσουν μέχρι την Παρασκευή για το πώς θα εφαρμόσουν τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την ισότιμη παρουσίαση των πολιτικών δυνάμεων.

  • Η Διακομματική Επιτροπή αποτίμησε ορισμένες κατηγορίες δωρεάν παροχών σε είδος προς κόμματα και υποψήφιους βουλευτές. Οι δωρεάν παροχές θα προσμετρούνται στη συνολική τους δαπάνη, που δε θα πρέπει να ξεπερνά τα ανώτατα όρια δαπανών που έχουν θεσπιστεί. Συγκεκριμένα, θα προσμετρούνται: η χρήση ακινήτων για εκλογικά κέντρα, εκτός από τους χώρους που έχουν παραχωρήσει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κόμματα. Η χρήση αιθουσών για εκδηλώσεις. Η χρήση επίπλων, μεγαφωνικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών στα εκλογικά κέντρα. Η έκδοση προεκλογικών εντύπων. Η καταχώριση στον έντυπο Τύπο και η μετάδοση από τον ηλεκτρονικό προεκλογικών διαφημιστικών μηνυμάτων. Η χρήση υπηρεσιών από διαφημιστικές εταιρίες και εταιρίες δημοσίων σχέσεων. Και η μετακίνηση ετεροδημοτών ψηφοφόρων από τα κόμματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ