Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Οι όροι διεξαγωγής των εκλογών στην Αττική

Τους όρους διεξαγωγής των εκλογών συζήτησε χτες η Διακομματική Επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών, που έχει και τη συνολική ευθύνη, σύμφωνα με το νόμο, για όλη την Αττική.

Ο νομάρχης Αθηνών, Δημήτρης Ευσταθιάδης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων της Αττικής. Ο συνολικός αριθμός για το Νομό Αττικής είναι 4.468. Αναλυτικά κατά εκλογική περιφέρεια είναι, στην Α Αθήνας 1.127, στη Β Αθήνας 2.052, στην Α Πειραιά 402, στη Β Πειραιά 422 και στο υπόλοιπο Αττικής 466. Ο μέσος όρος ψηφοφόρων ανά εκλογικό τμήμα θα είναι 550 άτομα. Για τους δημόσιους υπαλλήλους το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει αποστείλει στη Νομαρχία επικυρωμένες όλες τις ειδικές καταστάσεις, ενώ σήμερα αναμένονται και από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Οσον αναφορά τους κρατούμενους που φέτος θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν - όσοι βέβαια από αυτούς έχουν πολιτικά δικαιώματα - θα υπάρχουν συνολικά για την Αττική τέσσερα εκλογικά τμήματα. Ενα στις στατιωτικές φυλακές στον Αυλώνα, ένα στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, ένα στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού και ένα στην κεντρική φυλακή γυναικών. Να σημειώσουμε ότι εκεί, εκτός από τους κρατούμενους θα ψηφίσει και το μόνιμο προσωπικό των φυλακών και οι αστυνομικοί.

Το "δρομολόγιο" των αποτελεσμάτων

Ο νομάρχης ενημέρωσε στη συνεδρίαση τους εκπροσώπους των κομμάτων για τον τρόπο συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του Νομού Αττικής από τη Νομαρχία Αθηνών. Σύμφωνα λοιπόν με το σχεδιασμό της Νομαρχίας μόλις κλείσουν οι κάλπες και βγουν τα αποτελέσματα, κάθε εκλογική περιφέρεια θα τα στέλνει με αγγελιοφόρο στον ΟΤΕ της περιοχής της. Από εκεί με τηλεφωνική μετάδοση θα στέλνονται στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στην οδό Πατησίων και κατόπιν θα έρχονται με αγγελιοφόρο στη Νομαρχία Αθηνών. Για κάθε εκλογική περιφέρεια θα υπάρχει στη Νομαρχία ξεχωριστό γραφείο όπου θα πηγαίνουν τα αποτελέσματα και με τηλεφωνική μετάδοση θα στέλνονται στο υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, το υπουργείο με τηλεφωνική μετάδοση θα τα στέλνει στην εταιρία ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ η οποία έχει αναλάβει και την τελική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Να σημειώσουμε ότι η εκλογική περιφέρεια της Α Αθήνας θα στέλνει τα αποτελέσματα κατευθείαν στη Νομαρχία με αγγελιοφόρο.

Σχετικά με τους σταυρούς προτίμησης η Νομαρχία το μόνο που θα κάνει είναι με το που θα έρχονται με τον αγγελιοφόρο να τα στέλνει κατευθείαν στο υπουργείο, με έξι αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες. Για το λόγο αυτό ο νομάρχης κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές να μην απευθυνθούν την ημέρα των εκλογών στη νομαρχία για αποτελέσματα.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των κομμάτων - εκτός από την εκπρόσωπο του ΚΚΕ - αποδέχτηκαν το νόμο 2429 που απαγορεύει την αφισοκόλληση και την ανάρτηση αεροπανό κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, κάτι που είχε καταψηφίσει άλλωστε το ΚΚΕ στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ