Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Τους χρειάζεται μάθημα με ψήφο κόκκινη

"Τον βλέπεις που σκοτώνει μύγες;" μας ρώτησε χαριτολογώντας, αλλά χωρίς να απέχει πολύ απ' την πραγματικότητα ο φίλος ενός μαγαζάτορα στη Δραπετσώνα, που βρισκόταν στο μικρό κατάστημα, όταν έφτασε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με την υποψήφια βουλευτίνα στη Β' Περιφέρεια του Πειραιά, Ελένη Παπαδοπούλου.

Λίγο διαφορετική, η σκηνή αυτή επαναλήφθηκε προχτές πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περιοδείας στις γειτονιές της πόλης, στους δρόμους, τα μαγαζιά και τα καφενεία της.

"Εχουν λεφτά για ν' αγοράσουν;" αναρωτιόταν για τους πελάτες του ένας άλλος επαγγελματίας δύο τετράγωνα πιο πέρα. "Κι άμα δεν έχουν αυτοί, εξήγησε, δεν έχουμε κι εμείς. Τα έξοδα δε βγαίνουν, θερίζουν και τα... αντικειμενικά κριτήρια. Ε' θα το κλείσουμε, να τελειώνουμε".

Για να μη... μας τελειώσουν, απάντησε η Ελ. Παπαδοπούλου, αντί να βάζουμε κάτω το κεφάλι, πρέπει να βάλουμε στην κάλπη ψήφο κόκκινη. Η μοιρολατρία δε λύνει τα προβλήματα και οι ευχές δεν επαρκούν για να αλλάξουν τα πράγματα.

Χρειάζεται η δική μας, καθενός, η συμβολή... για να ξανανάψουν τα φώτα των καταστημάτων της Δραπετσώνας. Γιατί πολλά από τα εμπορικά που επισκεφτήκαμε μεσημέρι, λειτουργούσαν υποφωτισμένα, μόνο με το φως της μέρας, μήπως και καταφέρουν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος.

"Μας έχουν κάνει πια να παραμιλάμε", έλεγαν στην Ελ. Παπαδοπούλου. "Ναι, αλλά τώρα κανείς δε θα μπορεί να δικαιολογηθεί, σημείωνε η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, ό,τι δεν ήξερε ποιους ψήφιζε. Ξέρουμε ποιοι εναλλάσσονται 22 χρόνια στην εξουσία. Ξέρουμε και ποιοι αδημονούν να συνεργαστούν μαζί τους για να εφαρμόσουν από κοινού την πολιτική στην οποία είναι ήδη σύμφωνοι. Γνωστές και κοινές οι προτεραιότητές τους για το πρόγραμμα σύγκλισης και τη νέα λιτότητα.Το ΚΚΕ πρέπει να βγει ενισχυμένο απ' αυτές τις εκλογές, για να έχει από κοινού με τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσει και να μπλοκάρει τις επιπτώσεις της πολιτικής τους".

Στο καφενείο εκεί κοντά τέσσερις άνδρες έπιναν τον καφέ τους. Ο ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων μας έλεγε πως αναγκάστηκε πρόσφατα, μετά τα αντικειμενικά κριτήρια, να κλείσει το ηλεκτρολογείο του μετά από 25 χρόνια. Αλλα έξι τέτοια μαγαζιά έκλεισαν αυτό το διάστημα στη Δραπετσώνα. Οι άλλοι τρεις της παρέας άνεργοι τους τελευταίους μήνες "σωληνάδες" της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η οργή τους για την κατάσταση, ειδικά των τριών εργατών της Ζώνης, μεγάλωνε "από το θράσος, όπως έλεγαν, εκείνων που τους πρόδωσαν - "πούλησαν" ήταν συγκεκριμένα το ρήμα που χρησιμοποίησαν - και τολμάνε να κατεβαίνουν τώρα με άλλο πρόσωπο στον Πειραιά...". Εχουν όμως έτοιμη την απάντηση. "Εμείς ξέρουμε - λένε - τι πρέπει να κάνουμε την Κυριακή. Τούτη τη φορά χρειάζεται σ' όλους αυτούς ένα μάθημα. Και μια ακόμη ψήφος κόκκινη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ